Στόχος είναι να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια στην ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που διαβιεί σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Με κρεμασμένο το στηθοσκόπιο και φορώντας τη λευκή ποδιά, οι εθελοντές γιατροί προσεγγίζουν τους άστεγους προκειμένου να διενεργήσουν ενδελεχή έλεγχο και να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν παθολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα ή κάποιου είδους εξάρτηση. Αμέσως μετά φροντίζουν ώστε να τους δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεράσουν δερματικές και άλλου είδους ασθένειες.
Τα σημεία -σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης- στα οποία βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι είναι ήδη χαρτογραφημένα και η Κινητή Ιατρική Μονάδα ξέρει πού θα τους συναντήσει. Το εξοπλισμένο βανάκι κινείται από το κέντρο της πόλης έως τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και προς τα δυτικά, στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης.
Η δράση για την εξέταση των αστέγων ξεκίνησε πιλοτικά το 2021 με μία επίσκεψη την εβδομάδα, ενώ γρήγορα οι μέρες αυξήθηκαν σε τρεις με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια υπολογίζεται πως εξετάστηκαν περίπου 110 - 130 άτομα, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο συντονιστής του Γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Ρούσος. Σε κάποιες περιπτώσεις ένας άστεγος μπορεί να εξετάστηκε έξι - εφτά φορές αναλόγως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και σε άλλες μία - δύο.
«Μπορεί αρχικά οι άστεγοι να είναι επιφυλακτικοί, όμως το στηθοσκόπιο και η ποδιά του γιατρού λειτουργούν καταπραϋντικά. Ξέρουν πως εάν έχουν κάποιο δερματικό θέμα θα τους δοθεί η απαραίτητη αλοιφή ή εάν βήχουν ο γιατρός θα τους ακροαστεί και θα απαλύνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Ρούσος.
Το προφίλ των αστέγων
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων της Θεσσαλονίκης, περίπου το 70% - 80% είναι άνδρες, ηλικίας από 40 - 60 ετών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τις κοντινές γύρω περιοχές.
Ένα μικρότερο ποσοστό είναι αλλοδαποί που ζουν εδώ και 20 - 25 χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν στο δρόμο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις προσφύγων, όπως για παράδειγμα άστεγοι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν.
Περίπου 70 - 80 ευάλωτοι πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο
Πέρα από την Κινητή Ιατρική Μονάδα, οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν και το Κοινωνικό Πολυϊατρείο από το 2001. Από τότε, όλα αυτά τα χρόνια, παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.
Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων, εξυπηρετώντας καθημερινά 70 - 80 άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μακροχρόνια ανεργία, έλλειψη εισοδήματος, αστεγία, ενώ ως ωφελούμενοι εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι, μητέρες και παιδιά, ΡΟΜΑ, αλλοδαποί με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, γιατροί από Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ώστε να εξετάσουν τους ασθενείς και να τους παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία.
Νέος χώρος τον Οκτώβριο
Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτουν και νέο χώρο, στην οδό Λαγκαδά, όπου θα επεκταθούν οι υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε μέρος σε κτίριο με σκοπό να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Αυτό το διάστημα, ο νέος χώρος βρίσκεται στη διαδικασία της ανακαίνισης και εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ