Η γιατρός και επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας Ιωάννα Δημητροπούλου, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της 16ωρης εφημερίας που επιτελούσε, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη και όπως ανέφερε η ίδια πριν το περιστατικό κοιμήθηκε στο εφημερείο, το οποίο δεν είχε επαρκή θέρμανση.
«Τελειώνοντας την εφημερία μου ένιωσα έντονη αδιαθεσία, μούδιασε το πρόσωπό μου. Αμέσως οι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού. Ήμουν στο χειρουργείο από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ, κοιμήθηκα σε ένα εφημερείο, το οποίο δεν είχε επαρκή θέρμανση. Δεν ήταν μια καλή βάρδια, καμία βάρδια δεν είναι καλή», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Δημητροπούλου και πρόσθεσε σε δραματικούς τόνους: «Ήρθα να κάνω μια βάρδια και φεύγω με μπαστούνι»
Ακολούθως περιέγραψε τις εξαιρετικά εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας: «Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο, έξω από το χειρουργείο. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Μέσα Οκτώβρη μια συνάδελφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από λοίμωξη. Τέλος Δεκέμβρη μια άλλη έπεσε μετά από βάρδια. Ένας ένας καταρρέουμε...», συμπλήρωσε η Ιωάννα Δημητροπούλου.
Σημειώνεται ότι μόλις εννέα αναισθησιολόγοι έχουν απομείνει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως την πόλη με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους.
«Aυτά που είπε η κυρία, να της ευχηθώ πολλά περαστικά, να της ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν προσπαθεί να βρει αναισθησιολόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις για την πρόσληψη αναισθησιολόγων που βγαίνουν άγονες και αυτή τη στιγμή το κράτος ζητάει προσλήψεις αναισθησιολόγων και δεν μπορεί να βρει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει ειδικό report που λέει ότι σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου η μεγαλύτερη ειδικότητα που είναι σε έλλειψη είναι οι αναισθησιολόγοι. Όχι στην Ελλάδα, στον πλανήτη. Εδώ έχουμε ένα κράτος που προκηρύσσει μόνιμες θέσεις γιατρών, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Και εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Έχουμε ένα κράτος που έχει ήδη αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά αυτές προφανώς δεν φτάνουν».
Η επιστολή του ΠΙΣ
Στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου της συναδέλφου μας αναισθησιολόγου, κ. Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπόψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.
Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23.
Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους.
Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα».