Η πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί αυτοπροσώπως η κυρία Θεανώ Καρποδίνη για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, μεταξύ των οποίων, συγκαταλέγεται και το μείζον ζήτημα της συνταγογράφησης των ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος και των αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης, προκειμένου από κοινού να προωθήσουν τις απαιτούμενες λύσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο Πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας, η Γενική Γραμματέας Αθανασία Καρούνου και ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η κυρία Βάνα Κουτσουδάκη. Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, συμμετείχαν η κυρία Καρποδίνη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Παναγιώτα Λίτσα και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Σπυρίδων Γούλας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα αξιολόγησής τους, έπειτα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, μετά την εφαρμογή του ΦΕΚ (Β’ 919/ 22/02/2023), το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2023, σχετικά με τη συνταγογράφησή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Δαραμήλα, πρόταση της Ομοσπονδίας αποτελεί η θέσπιση και δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της εξέλιξης και της πορείας του πάσχοντος στο θέμα της συνταγογράφησης, από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ. Πιο αναλυτικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό, κατά την εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να αναγράφεται το υπόλοιπο των ποσοτήτων των τεμαχίων που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα για τον εκάστοτε χρήστη/ πάσχοντα. Η λέξη - κλειδί για την εφαρμογή του ως άνωθεν μέτρου είναι η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά στα συστήματα καταγραφής μέτρησης γλυκόζης, ο κ. Δαραμήλας τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δώσει έγκριση για μεγαλύτερη ποσότητα αισθητήρων καταγραφής γλυκόζης μηνιαίως, για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες κατά την τοποθέτηση και την εφαρμογή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αντικατάσταση των ελαττωματικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε πως έχοντας ως δεδομένο ότι η ποιότητα συνάδει με την αποτελεσματικότητα, ο ΕΟΠΠΥ έχει απευθυνθεί στην επιστημονική κοινότητα, με σκοπό τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην οποία, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, θα συμμετέχει και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο Οργανισμός, όπως τόνισε η κυρία Καρποδίνη, καλείται να γυρίσει σελίδα για καλύτερα και πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει στην ενίσχυση και στελέχωση των υπηρεσιών του με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αξιολογούνται, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών οι συμβαλλόμενες εταιρείες.
Τέλος, διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός επιδιώκει να κερδίσει το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να γίνει η ασπίδα του ασφαλισμένου. «Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν να το πραγματοποιήσουμε και θεσμικά και νομοθετικά», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Η πιθανή αναδιαμόρφωση των υποκατηγοριών της Λ4 κατηγορίας που αφορά στα οικονομικά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η πρόβλεψη για νέα ιατροτεχνολογικά στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, καθώς και η εφαρμογή του Παραρτήματος που αφορά στα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά των Ειδικών Θεραπευτικών Υποδημάτων, συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα των ζητημάτων της Ομοσπονδίας, με τον ΕΟΠΥΥ να δίνει έμφαση στην προτεραιοποίηση των αιτημάτων – προβλημάτων, τα οποία τέθηκαν από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεσμεύτηκε να αποστείλει και εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ τα ως άνω αιτήματά της και ελπίζει ότι οι ενέργειες, στις οποίες θα προβεί ο Οργανισμός θα οδηγήσουν σύντομα στην επίλυση των προβλημάτων και θα βάλουν τέλος στη ταλαιπωρία που υφίστανται άνευ λόγου, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.