Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης αναφέρει ότι ήδη από τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει η μεγάλη προσέλευση στα φαρμακεία της πόλης αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η κίνηση έγινε εντονότερη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη.
Όσον αφορά τα self tests, οι περισσότεροι αγοράζουν τα διπλά, δηλαδή αυτά που ανιχνεύουν και την Covid-19 αλλά και τη γρίπη, ενώ λιγότεροι αγοράζουν τα απλά ή κάνουν rapid tests μέσα στα φαρμακεία. Τα self tests που ανιχνεύουν μόνο τον κορονοϊό κοστίζουν περί τα 2 ευρώ στα φαρμακεία, ενώ τα διπλά 4-5 ευρώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα karfitsa.gr.
Πρώτη σε πωλήσεις η FFP2 μάσκα
Επίσης, όλο και περισσότεροι αγοράζουν και φορούν μάσκα, παίρνοντας έτσι τα μέτρα τους για να αποφύγουν τις λοιμώξεις, με πρώτη σε πωλήσεις να έρχεται η ενισχυμένη FFP2 μάσκα. «Η ζήτηση για την αγορά της μάσκας αλλά και η χρήση της έχουν αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο. Ειδικά η ζήτηση της μάσκας ήταν πολύ ελαττωμένη το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο χειμώνα ξεκίνησε λίγο παραπάνω η κίνηση αλλά το τελευταίο δεκαήμερο έχει αυξηθεί πολύ», όπως εξηγεί.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ταυτόχρονα μεγάλη είναι η διασπορά που παρατηρείται σε ιώσεις, ως εκ τούτου ο κόσμος προσέρχεται στα φαρμακεία για την αγορά συμπληρωμάτων. «Επειδή υπάρχει αύξηση των ιώσεων που “χτυπούν” πολύ κόσμο, έρχονται στο φαρμακείο για να πάρουν συμπληρώματα και σκευάσματα για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα. Είναι τα σκευάσματα της εποχής», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης στην Karfitsa, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση κυρίως «για τα άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και για όλους όσοι ζουν με άτομα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτοί οπωσδήποτε χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί γιατί το συγκεκριμένο διάστημα κυκλοφορούν πολλές ιώσεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, όχι μόνο κορονοϊός και γρίπη».
Ανησυχία για την επαναλειτουργία των σχολείων
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ συστήνει τη χρήση της μάσκας απαραίτητα σε κλειστούς χώρους για την προστασία της υγείας, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του «κοκτέιλ» λοιμώξεων που κυκλοφορεί. «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία της Υγείας και της Παιδείας στο κομμάτι της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία. Το πώς θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της μετάδοσης», όπως επισημαίνει.