Η κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένω να αυξήσει την τιμή ενός πακέτου τσιγάρων στα 12 ευρώ από τις αρχές του 2024, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran μιλώντας στο δίκτυο RMC πριν από λίγες ημέρες. Όμως, σύμφωνα με τη Γαλλική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος (ACT), μια ομάδα πίεσης που συγκεντρώνει οργανώσεις κατά του καπνίσματος, το μέτρο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία, χαρακτηρίζοντάς το ως υπερβολικά επιεικές.
«Μόνο μια ισχυρή και διαρκής πολιτική θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε μια αποτελεσματική και διαρκή μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στη χώρα μας», δήλωσε ο Loïc Josseran, πρόεδρος της ACT, σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και πρόσθεσε πως «αυτή η μάστιγα εξακολουθεί να πλήττει σχεδόν 12 εκατομμύρια Γάλλους».
Την ώρα που κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή ενός πακέτου των 20 τσιγάρων στα 13 ευρώ μέχρι το 2027, η ACT θέλει μια τιμή στα 16 ευρώ μέχρι τότε. Η ACT θα ήθελε επίσης να δει μια αύξηση της τιμής και άλλων καπνικών προϊόντων, όπως ο καπνός για τα στριφτά τσιγάρα, προκειμένου να αποθαρρύνθουν οι καπνιστές των παραδοσιακών τσιγάρων από το να στραφούν σε αυτά τα προϊόντα.
Η γαλλίδα βουλευτής Anne Sophie Pelletier (La Gauche, GUE/NGL) συμφωνεί με την ACT. «Η δράση της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει παραπέρα. Μια πολιτική πρόληψης, υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από εθισμό στον καπνό, συμβολή της καπνοβιομηχανίας στην πολιτική υγείας της χώρας, συμμόρφωση με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ και απαγόρευση της παράλληλης αγοράς», δήλωσε η ίδια στην ιστοσελίδα EURACTIV.
Η ιδέα της αύξησης της τιμής του καπνού για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών δεν είναι νέα, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές συστάσεις της δέσμης πολιτικής MPOWER του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το MPOWER, που ξεκίνησε το 2008, είναι μια δέσμη εργαλείων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις χώρες να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας στην καταπολέμηση του καπνού.
«Κατά μέσο όρο, μια αύξηση της τιμής κατά 10% μειώνει την κατανάλωση κατά 5-8% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και κατά περίπου 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος», ανέφερε ο ΠΟΥ σε πρόσφατη έκθεσή του για την παγκόσμια κατανάλωση καπνού που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.
Οι καπνιστές στη Γαλλία
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Santé publique France το 2022 υπάρχουν σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια καπνιστές στη Γαλλία, δηλαδή περισσότεροι από το 30% των ανθρώπων στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 75 ετών. «Μετά από μια πρωτοφανή πτώση του καθημερινού καπνίσματος μεταξύ 2016 και 2019 (από 29% σε 24% στη μητροπολιτική Γαλλία), ο επιπολασμός έχει σταθεροποιηθεί από το 2019», αναφέρει η Santé publique France στη σχετική μελέτη της.
Αυτή η μείωση του αριθμού των καπνιστών μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αύξηση του φόρου στον καπνό, ο οποίος θα φθάσει τα 10 ευρώ το 2020.
«Είναι επίσης σημαντικό να αντικρούσουμε τις προκαταλήψεις επισημαίνοντας ότι το κάπνισμα κοστίζει στο κράτος πολύ περισσότερο από ό,τι αποφέρει: ενώ οι φόροι αποφέρουν έσοδα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, το κοινωνικό κόστος του καπνίσματος υπολογίζεται σε 156 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο Josseran.
Το κοινωνικό κόστος του καπνίσματος περιλαμβάνει όλες τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με την κατανάλωση καπνού: υγειονομική περίθαλψη, παθητικό κάπνισμα, θάνατοι και απώλεια παραγωγικότητας. Κάθε χρόνο, ο καπνός σκοτώνει 66.000 ανθρώπους στη Γαλλία, προκαλώντας συνολική επιβάρυνση έως και 26 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα ασφάλισης υγείας.
«Οι πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού είναι απαραίτητες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της τιμής του καπνού εξυπηρετεί τη βιομηχανία και, υπό το πρόσχημα της δημόσιας υγείας, είναι οι καπνοβιομηχανίες που επωφελούνται περισσότερο», κατέληξε η Pelletier.
Μαζί με την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Michèle Rivasi (EELV/Les Verts), η Pelletier προεδρεύει μιας ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας για τη βιομηχανία καπνού, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.
Πηγή:EURACTIV