Πολλοί ασθενείς με καρκίνο αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα καθώς δεν είναι σίγουροι για το αν αυτή θα τους βοηθήσει ή θα τους επιδεινώσει την κατάσταση τους.
Αυτό συμβαίνει, τις περισσότερες φορές γιατί οι ασθενείς δεν γνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα, ιδίως γι αυτές τις περιπτώσεις.
Παρόλο που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, τα συντριπτικά στοιχεία νέων μελετών έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα καθώς δείχνουν πως η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο είναι ασφαλής αλλά είναι και πολύ ωφέλιμη αν γίνεται παράλληλα με την θεραπεία.
Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά όλοι οι ασθενείς με καρκίνο να αποφεύγουν να είναι αδρανείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία.
Επίσης, τονίζει πως οι ενήλικες ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να επιδιώκουν να ολοκληρώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα που ανεβάζει τον καρδιακό παλμό (όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο και χορός).
Συνιστά επίσης στους ασθενείς να στοχεύουν να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (όπως άρση βαρών ή γιόγκα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
5 λόγοι που η σωματική άσκηση ωφελεί ασθενείς με καρκίνο
Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.
1. Υποστηρίζει την ψυχική υγεία
Οι ασθενείς που μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο, πολλές φορές καταβάλλονται ψυχολογικά καθώς διακατέχονται από πολλά συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί ασθενείς βιώνουν επίσης συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτό συχνά συμβαίνει είτε αμέσως μετά τη διάγνωση είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και μερικά χρόνια αργότερα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών δυσάρεστων ψυχικών συναισθημάτων και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την συνολική διάθεση των ασθενών.
Η μέτρια ένταση αερόβια άσκηση (όπως γρήγορο περπάτημα) δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με μυϊκή ενδυνάμωση (όπως pilates ή άρση βαρών) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη σε άτομα που πάσχουν από πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του γυναικολογικού και του πνεύμονα.
2. Μειώνει τα αισθήματα κόπωσης
Η κόπωση είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ενός καρκινοπαθούς και στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική του ευεξία.
Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων κόπωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα που συνδυάζει αερόβια και μυϊκή ενδυνάμωση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι ευεργετική για τη μείωση της κόπωσης σε όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
3. Βοηθά και ενισχύει την θεραπεία των ασθενών
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που είναι σε θέση να ανεχθούν τη συνταγογραφούμενη δόση χημειοθεραπείας έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η δόση της χημειοθεραπείας που λαμβάνουν οι ασθενείς μειώνεται συχνά λόγω μιας σειράς παρενεργειών και επιπλοκών που σχετίζονται με τη θεραπεία που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή έναν συνδυασμό αερόβιας και μυϊκής ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας είχαν λιγότερες πιθανότητες να μειώσουν τις δόσεις της χημειοθεραπείας.
4. Μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία
Η θεραπεία για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της χημειοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές για μερικούς ανθρώπους, οι οποίες μπορεί να απαιτούν νοσηλεία. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι για ασθενείς με καρκίνο του μαστού η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων συνδυασμένης μυϊκής ενδυνάμωσης και διαλειμματικής προπόνησης, το οποίο εκτελούνταν δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Οι επιστήμονες, κατά την έρευνα διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε συνδυασμό ασκήσεων ενδυνάμωσης και διαλειμματικής προπόνησης είχε 3% χαμηλότερη συχνότητα νοσηλείας σε σύγκριση με την ομάδα που ήταν ανενεργή.
5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής και να βελτιώσει την επιβίωση
Μια μεγάλη έρευνα 18 ανασκοπήσεων που μελετά τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ατόμων με καρκίνο διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και βελτιωμένη επιβίωση έως και 40%-50%.
Πηγή: the conversation