Ειδικότερα, υποστήριξε ότι είναι κατά του lockdown και πρόσθεσε ότι αν κάνουμε τώρα lockown θα πάμε ξανά σε lockdown το Δεκέμβρη γιατί αυτό θα σημαίνει πως τα σημερινά μέτρα δε λειτούργησαν.
«Εγώ είμαι κατά του lockdown. Θα σημαίνει αναγνώριση της ήττας σε υγειονομικό επίπεδο. Διότι σημαίνει ότι δε θα έχουμε τη δυνατότητα με μέτρα και συμπεριφορές να συγκρατήσουμε την άνοδο. Θα ξαναδούμε άνοδο το χειμώνα και θα πάμε σε νέο lockdown γιατί θα έρθει νέο κύμα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η νίκη θα είναι να καταφέρουμε να κατεβάσουμε τα κρουσματα με τα σημερινά μέτρα».
Ο κ. Δερμιτζάκης συμπλήρωσε ότι πρέπει αν φτάσουμε κάτω από το 50 κρούσματα. «Αν μπούμε με 200-300 θα γίνει πολύ γρήγορα το lockdown μέσα στο χειμώνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε τόσο πολύ τον έλεγχο στην Αττική»
Να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown, ζήτησε, επίσης ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα εκτιμώντας ότι ενδεχομένως «τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο».
«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», σημείωσε ο καθηγητής.
Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους
Σχετικά με τις μάσκες ο κ. Δερμιτζάκης επέμεινε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές.
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αυτό. Τώρα που έχουν δυσκολέψει τα πράγματα ο κόσμος έχει χάσει την επαφή του με το τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», εξήγησε.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα;
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πολύ καλά αλλά εκτίμησε ότι η πολυπλοκότητα τους τα κάνει δύσκολα να εφαρμοστούν.
Ο ίδιος, πάντως, παρότρυνε επίσης να φτάσει η τηλεργασία έως το 80%. Θυμίζουμε ότι από σήμερα το ποσοστό τηλεργασίας που πρέπει να εφαρμοστεί σε δουλειές γραφείου πρέπει να φτάνει το 40%.
«Αν μία επιχείρηση μπορεί να φτάσει στο 80% τηλεργασία να το κάνει.Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται περισσότερα μέτρα από την Πολιτεία. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αφήσουμε να μη δουλέψουν τα μέτρα. Αν δε δουλέψουν τα μέτρα τότε θα πάμε για lockdown".