Κάθε νόμος πρέπει να τηρείται από όλους τους πολίτες αλλά αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι. Γι΄αυτό το λόγο, η παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών είναι απαραίτητη για την ευημερία ενός κράτους και για να μην επικρατήσει χάος. Αυτό το ρόλο καλείται να εξυπηρετήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού, η ανταπόκριση στο ρόλο της αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η επιτήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του νέου κορονοϊού είναι καταλυτική για την εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενεπλάκη ενεργά σε ελέγχους συμμόρφωσης με τα μέτρα που κάθε φορά προέβλεπαν οι διατάξεις.
Το News4Health επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΕΑΔ, κ. Άγγελο Μπίνη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα ελέγχων τήρησης των μέτρων για το κορονοϊό σε όλη την Επικράτεια.
Το σχέδιο δράσης
Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Μπίνης την πρώτη περίοδο μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Αρχή περιορίστηκε σε ελέγχους διαφόρων σημείων σε όλη την Επικράτεια. ΚΥΕ, ΜΜΜ, υπεραγορές, καταστήματα τροφίμων, εμπορικά καταστήματα προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εικόνα για το κατά πόσο τηρούνται οι όροι του lockdown. Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα επιβολής προστίμων. Γι΄αυτό, διατυπώνονταν συστάσεις και η Αρχή λειτουργούσε περισσότερο ως εκπαιδευτής ευαισθητοποιώντας τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη από την τήρηση των μέτρων.
Έλεγχοι έγιναν και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς πρόνοιας στο πλαίσιο της πρόληψης.
Στη δεύτερη φάση υπάρχει και η δυνατότητα επιβολή προστίμου. Οι ελεγκτικές αποστολές ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου.
«Έχουμε ένα πλάνο να κινηθούμε σε όλη την Επικράτεια και ειδικά όπου υπάρχει φυσική παρουσία της Αρχής, δηλαδή στην Αθήνα + 6 περιφερειακές υπηρεσίες (Ρέθυμνο, Τρίπολη, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες). Κάθε φορά με επίκεντρο για παράδειγμα τη Λάρισα, κάνουμε και αποστολές στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο. Έτσι, γίνεται προσπάθεια από την Αρχή για έλεγχο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της Επικράτειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΑΔ.
Τα 4 σημεία δράσης της Αρχής:
- Έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια
- Σύσταση δεκαπενθήμερου προγράμματος βάση ανάλυσης διακινδύνευσης
- Έλεγχος όχι μόνο σε ΚΥΕ αλλά και σε άλλα μαγαζιά που παρατηρείται συνάθροιση κοινού (π.χ. υπεραγορές, εμπορικά κέντρα ακόμα και ΚΤΕΟ)
- Συνεργασίες με άλλους ελεγκτικούς φορείς (π.χ. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΛ.ΑΣ.)
Παραβάσεις
Η ΕΑΔ τηρεί ένα προτυποποιημένο πρόγραμμα ελέγχου, στο οποίο έχει ενταχθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της σχετικής ΚΥΑ.
Τι ελέγχεται μεταξύ άλλων:
- χρήση μάσκας
- χρήση γαντιών
- αντισηπτικά
- αποστάσεις τραπεζιών
- αριθμός καθήμενων και όρθιων
- μαχαιροπίρουνα
«Νούμερο 1 παράβαση είναι η μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, η οποία επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ» σημείωσε ο κ. Μπίνης
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «από 15/5 μέχρι 11/6 έχουμε ελέγξει 1370 σημεία και έχουν επιβληθεί 91 πρόστιμα, συνολικού ύψους 17.100 ευρώ. Οι περιοχές με μεγάλη εμπορικότητα είναι οι περιοχές που συναντώνται οι περισσότερες παραβάσεις. Εκεί, όπου υπάρχουν, δηλαδή, πολλά καταστήματα εστίασης και τα Σαββατοκύριακα που η κίνηση είναι μεγάλη».
Τα πρόστιμα αυτά στη συνέχεια κρίνονται από μία Επιτροπή, η οποία τα βεβαιώνει ή μη και στη συνέχεια ακολουθεί η είσπραξή τους.
Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή (14/6) επιβλήθηκαν πρόστιμα και μπήκε λουκέτο σε 3 μπαρ συνολικά στο Ρέθυνο και στην Πάτρα.
Διαβάστε σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις από τις 25.05.2020 έως 07.06.2020
Ο εφησυχασμός είναι εχθρός
Σχετικά με τη στάση του κόσμου αναφορικά με την τήρηση των μέτρων ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι «τα ποσοστά συμμόρφωσης δεν είναι άσχημα» αλλά πρόσθεσε πως «ο κόσμος φαίνεται ότι γρήγορα ξέχασε τις εικόνες με τους διασωληνωμένους και τα προβλήματα με τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία. Ίσως είναι και η συγκυρία του καλοκαιριού, όπως το είδαμε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και θέλουν πολύ γρήγορα από ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν σε αυτό που ονομάζουμε πλήρης κανονικότητα.Οι πελάτες πρέπει και αυτοί να διευκολύνουν το έργο των επιχειρηματιών, να καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν. Γι΄αυτό τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Θα πρέπει, λοιπόν, εσύ ο ίδιος με τη συμπεριφορά σου να φροντίσεις ότι δε θα γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς από κορονοϊό».
Ο διοικητής της ΕΑΔ σχολίασε θετικά τη στάση των σοβαρών επιχειρηματιών στην κρίση του κορονοϊού.
«Οι σοβαροί επιχειρηματίες πρώτα από όλα θέλουν να προστατέψουν τη φήμη των καταστημάτων τους. Δεύτερον την υγεία των εργαζομένων τους και τρίτον των πελατών τους. Ουσιαστικά να δουλέψουν και να αποφύγουν μέτρα, όπως να ξανακλείσουν, γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ρεφάρουν το δίμηνο της ζημίας που υπέστησαν. Όλοι οι υγιείς επιχειρηματίες τηρούν τα μέτρα, περιφρουρώντας τον υγιή ανταγωνισμό» υπογράμμισε.
«Ο νόμος εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλους» τόνισε ο διοικητής της ΕΑΔ.
Το προσωπικό της ΕΑΔ
Στην ΕΑΔ υπάρχουν 300 ελεγκτές, μέρος των οποίων σε όλη την Επικράτεια έχουν εμπλακεί σε αυτούς τους ελέγχους.
«Αυτοί οι έλεγχοι αν και δεν είναι στην καρδιά του ελεγκτικού προγράμματος μας, είναι απόλυτα σημαντικοί για τη Δημόσια Υγεία, για την προστασία του Ανταγωνισμού και για τη στήριξη των εργαζομένων. Στους ελεγκτές που συμμετέχουν σε αυτά τα κλιμάκια πραγματοποιείται ειδική εκπαίδευση και είναι μία δουλειά πάρα πολύ καλή και οργανωμένη» σχολίασε αναφορικά με τους ελεγκτές ο κ. Μπίνης.
Η συγχώνευση κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση 5 ελεγκτικών φορέων και 1 γενικής Γραμματείας σε έναν ενιαίο φορέα, την ΕΑΔ.
9 μήνες μετά ο κ Μπίνης χαρακτήρισε «απόλυτα επιτυχημένη» τη συγχώνευση και πρόσθεσε ότι η φάση διαχείρισης της αλλαγής αποτελεί «πιλότο και πρότυπο για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης»
Η ΕΑΔ μετά τη συγχώνευση της έχει προβεί στις εξής ενέργειες προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της:
- Έκδοση οργανισμού, κώδικα δεοντολογίας, κανονισμού λειτουργίας συμβουλίου διοίκησης, κανονισμού εισαγγελικών παραγγελιών, εγχειρίδιο ελεγκτικής λειτουργίας.
- Ολοκλήρωση στελέχωσης των οργανικών μονάδων της Αρχής.
- Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο σε όλες τις υπηρεσίες (4/6 φορείς είχαν χειρόγραφο πρωτόκολλο μέχρι το 2019).
- Σειρά δράσεων με τους κανόνες συμμόρφωσης της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
- Έκδοση ελεγκτικών προτύπων.
- Μείωση κόστους κατά 100 χιλιάδες ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο, μέσω της μετακίνησης 2 υπηρεσιών στο βασικό κτίριο της Αρχής.
- Μνημόνια με πάνω από 20 φορείς του Ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των μονάδων εσωτερικού ελέγχου και των μηχανισμών ακεραιότητας.
- Συνεχής παρουσία σε όλα τα διεθνή φόρουμ για πρώτη φορά με δυνατή, ενιαία και συγκροτημένη εκπροσώπηση της χώρας.
- Αποτυπώθηκε η άνοδος της διαφάνειας στην Ελλάδα στο full report του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και αποδόθηκε κατά λέξη στην ΕΑΔ.
- Ενοποίηση συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού, προϋπολογισμού
- Γραφεία και υπολογιστές για το σύνολο των επιθεωρητών, κάτι που δεν θεωρούταν δεδομένο πριν τη συγχώνευση
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη με τον κ. Μπίνη μάς τόνισε ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί μέχρι να ξεπεράσουμε τελείως τον κίνδυνο.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ΕΑΔ πατήστε ΕΔΩ