Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέπτυξαν ένα απολύτως βιολογικό μαλακτικό μαλλιών, φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας γαλακτώματα γέλης λιγνίνης.
Τα μαλακτικά μαλλιών περιέχουν συνήθως 20-30 συστατικά, πολλά από τα οποία προέρχονται από πετρέλαιο και ολεοχημικά, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, καταδεικνύει ότι τα μικκυτταρικά πηκτώματα λιγνίνης μπορούν να σταθεροποιήσουν αποτελεσματικά τα γαλακτώματα με φυσικά έλαια, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικές επιφανειοδραστικές ουσίες και σύνθετους σταθεροποιητές που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις εταιρείες.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Mika Sipponen του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, προσπάθησε να διερευνήσει τη λιγνίνη, ένα κοινό και ανανεώσιμο συστατικό της βιομάζας του ξύλου, ως πολυλειτουργικό συστατικό για την περιποίηση των μαλλιών.
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις δυνατότητες της λιγνίνης ως σταθεροποιητή σε γαλακτώματα τύπου λάδι-σε-νερό, επιτρέποντας μια πιο φυσική και βιώσιμη προσέγγιση για την περιποίηση των μαλλιών», λέει ο Mika Sipponen. «Χρησιμοποιώντας απευθείας λιγνίνη προερχόμενη από ξύλο χωρίς καμία χημική τροποποίηση, όχι μόνο απλοποιούμε τον κατάλογο των συστατικών αλλά και εξαλείφουμε την ανάγκη για οργανικούς διαλύτες, καθιστώντας τη διαδικασία πιο φιλική προς το περιβάλλον».
Συγκρίσιμο με τα εμπορικά μαλακτικά μαλλιών
Το κοντίσιονερ με βάση το τζελ λιγνίνης δοκιμάστηκε σε σύγκριση με ένα εμπορικό κοντίσιονερ μαλλιών, δείχνοντας εφάμιλλη σταθερότητα γαλακτώματος και μαλακτικού αποτελέσματος στο μαλλί.
Ένα σκεύασμα με 6 % έλαιο καρύδας λίπανε αποτελεσματικά τα κατεστραμμένα μαλλιά, μειώνοντας τη δύναμη που πρέπει να ασκήσει κανείς για να χτενίσει υγρά μαλλιά κατά 13%. Είναι επίσης, σημαντικό ότι το προϊόν ξεπλένεται εύκολα από το χαρτί και το δέρμα με κρύο νερό παρά το σκούρο χρώμα του, αποδεικνύοντας την πρακτική χρηστικότητα.
Νέες ευκαιρίες στα καλλυντικά και τα τρόφιμα
Ο Ievgen Pylypchuk, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της γέλης λιγνίνης υπογραμμίζει τις ευρύτερες δυνατότητές της: «Η τεχνολογία μας για τη γέλη λιγνίνης επεκτείνεται πέρα από τις εφαρμογές προσωπικής φροντίδας. Η μοναδική της ικανότητα να σταθεροποιεί γαλακτώματα και να αλληλεπιδρά με διάφορα βιομόρια ανοίγει ευκαιρίες στα καλλυντικά, τα τρόφιμα, ακόμη και σε βιοϊατρικά σκευάσματα, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικά συστατικά».