Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε το πληροφοριακό σύστημα HIV λοίμωξης, το οποίο έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής.
Συγκεκριμένα, στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας , εξηγείται ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της ΗΙV – AIDS λοίμωξης, συμβάλλει στην εργαστηριακή παρακολούθηση της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Με τις παραπάνω ηλεκτρονικές διαδικασίες θα καταστεί δυνατόν να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια και να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη χώρα Εθνικό Μητρώο Ασθενών.
Κεντρικός άξονας η διασφάλιση απορρήτου των ασθενών
Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος HIV λοίμωξης, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» υποστηρίζει ότι το Μητρώο Ασθενών με HIV, όσο και η μετάβαση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής και των εξετάσεων μέτρησης του ιικού φορτίου είναι κάτι που έρχεται να αντικαταστήσει ένα Μητρώο Ασθενών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 και ένα χειρόγραφο σύστημα συνταγογράφησης.
«Ήταν καιρός να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής μας. Οι αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν σημείο διεκδίκησης του Συλλόγου μας τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά τις χαιρετίζουμε.
Ως Σύλλογος Ασθενών, η Θετική Φωνή, είχε συμβουλευτική συμμετοχή στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία της συγκρότησης του Μητρώου Ασθενών και της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης με κύριο μέλημά μας τη διασφάλιση του απορρήτου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Η Θετική Φωνή δεν έχει φυσικά πρόσβαση στην πραγματική εφαρμογή της πλατφόρμας και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια ατέλεια. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια έλλειψη θα μας το πούνε οι χειριστές της πλατφόρμας και του Αρχείου και φυσικά οι ασθενείς».
Παραμένουν οι ελλείψεις στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων της χώρας
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «παρόλο που η δημιουργία του Μητρώου εκτιμάται ότι θα αποφορτίσει μέρος της πίεσης στις Μονάδες Λοιμώξεων, όπως σημειώνει η Φετική Φωνή, οι ανάγκες των Μονάδων σε διοικητικό και ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τόσο η γεωγραφική διεύρυνση των Μονάδων, όπως για παράδειγμα στην πόλη της Λάρισας, όσο η δημιουργία νέων Μονάδων σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα η δεύτερη Μονάδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητη.
Τέλος, επισημαίνει ότι, η δυνατότητα χορήγησης της PrEP (της προφυλακτικής αγωγής πριν την έκθεση) η οποία ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα βοηθούσε αποφασιστικά στην πρόληψη και την αποφυγή νέων διαγνώσεων δεν έχει υλοποιηθεί, γεγονός που εντείνει την αναγκαιότητα εφαρμογής της.
Διαβάστε επίσης=> H προφυλακτική αγωγή κατά του HIV: Πόσο αποτελεσματική είναι και σε ποιους απευθύνεται
«Αδικαιολόγητα» υψηλά τα ποσοστά των Ελλήνων που «απορρίπτουν» τους οροθετικούς ασθενείς
Στο Μητρώο Ασθενών με HIV έχουν μεταπέσει τα δεδομένα τα οποία τηρούνταν έως τώρα στο σχετικό μητρώο του ΕΟΔΥ.
Τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν ταυτοποιητικά στοιχεία των ασθενών, παρά μόνο τον ΚΑ Φαρμάκου των ασθενών, εφόσον λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή αγωγή, τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου τους και το έτος ή την ημερομηνία γέννησής τους.
Όπως υποστηρίζει η «Θετική Φωνή» η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που ζουν με τον HIV είναι απαραίτητη εφόσον το κοινωνικό στίγμα γύρω από τον ιό είναι δυστυχώς ακόμα ισχυρό.
«Πρόσφατες έρευνες για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών που πραγματοποιήθηκαν εντός της τελευταίας διετίας μαρτυρούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν γνωρίζει πως μεταδίδεται ο ιός και πως μπορεί να προστατευτεί από την έκθεση στον HIV.
Τα ποσοστά όσων δεν θα εργαζόντουσαν, δε θα συγκατοικούσαν και εν γένει δε θα ανέπτυσσαν σχέση με άτομο που ζει με HIV είναι αδικαιολόγητα υψηλά σε μια εποχή που η επιτυχής φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση των ατόμων που ζουν με HIV αλλά και το σπάσιμο της αλυσίδας της μετάδοσης κάνοντας τα άτομα ΜΗ μεταδοτικά.
Ο λόγος για τον οποίο τα προσωπικά δεδομένα όσων ζουν με HIV πρέπει να προστατεύονται προκύπτει εύλογα από την κατανόηση του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου στο οποίο ζουν τα άτομα».
Διαβάστε ακόμη=> Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: «Τέλος στην εργασιακή αυθαιρεσία εις βάρος των ατόμων που ζουν με HIV»
Ποιοι έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη
Να υπενθυμίσουμε ότι, πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη έχουν οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς και υπηρετούν σε Μονάδες Λοιμώξεων (ΜΛ) ή Εξωτερικά Ιατρεία (ΕΙ) παρακολούθησης Ατόμων με HIV λοίμωξη, που λειτουργούν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές/θεραπευτήρια/ιατρεία ή στο «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».
Στο Μητρώο έχουν μεταπέσει τα δεδομένα τα οποία τηρούνταν έως τώρα στο σχετικό μητρώο του ΕΟΔΥ.
Τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν ταυτοποιητικά στοιχεία των ασθενών, παρά μόνο τον ΚΑ Φαρμάκου τους, εφόσον λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή αγωγή, τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου τους και το έτος ή την ημερομηνία γέννησής τους.
Εύρεση ασθενή στο Μητρώο και ενημέρωσή του με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του ασθενή.
Oι θεράποντες ιατροί θα πρέπει αρχικά να αναζητήσουν τον ασθενή τους στο Εθνικό Μητρώο με τον ΚΑ Φαρμάκου του (αριθμός ασθενή στο μητρώο του ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα στοιχεία του με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του.
Αν ο ασθενής δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και ως εκ τούτου δεν του έχει αποδοθεί ΚΑ Φαρμάκου, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να τον αναζητήσει στο Εθνικό Μητρώο με το αρχικό γράμμα του ονόματος και του επωνύμου του και το έτος γέννησής του.
Μετά την αναζήτηση θα εμφανιστούν σε λίστα οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ/ΠΑΑΥΠΑ/ΠΑΜΚΑ τους.
Ο θεράπων ιατρός, εφόσον εντοπίσει τον ασθενή του, θα πρέπει να τον επιλέξει από τη λίστα και στη συνέχεια να ενημερώσει το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ ή ΠΑΜΚΑ του.