Το φόρουμ διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία εορτάζεται μεθαύριο Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, αλλά και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του International Diabetes Federation (IDF), που φέτος έχει ως μήνυμα: «Διαβήτης και ευεξία» και εστιάζει στην σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
«Μη φοβάστε τη συμμετοχή σας σε κλινική μελέτη»
Ειδικότερα, η κυρία Χρυσάνθη Σαρδέλη μαιευτήρας – γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην αναπαραγωγική τοξικολογία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στο φόρουμ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τόνισε πως «οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια κλινική μελέτη έχουν καλύτερη πορεία όσον αφορά την υγεία τους μετέπειτα. Επομένως μη φοβάστε τη συμμετοχή σας σε μια κλινική μελέτη», εξηγώντας ταυτόχρονα στους συνέδρους – μέλη συλλόγων διαβήτη από όλη την Ελλάδα, τι είναι οι κλινικές μελέτες, το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις μεταξύ τους διαφορές (π.χ. οι λεπτές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μια κλινική μελέτη και μια κλινική δοκιμή), αλλά και τους στόχους τους.
«Ο στόχος των κλινικών μελετών είναι να αποδειχθεί κατά 40% ότι το φάρμακο είναι ασφαλές, κατά 40% αποτελεσματικό, αλλά και ότι είναι εύκολο στη χρήση και οικονομικά βιώσιμο» εξήγησε στην ομιλία της η κυρία Σαρδέλη με στόχο την ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 για τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι κλινικές μελέτες, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η συμμετοχή τους σε αυτές, εφόσον πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια, μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία τους και να τους οδηγήσει σε καλύτερη, καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.
Η ίδια επεσήμανε επιπλέον ότι συχνά οι ασθενείς που δηλώνουν συμμετοχή σε μια μελέτη το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι θα λάβουν μεγαλύτερη φροντίδα. «Αισθάνομαι ότι θα με προσέξουν περισσότερο» λένε συχνά όσοι παίρνουν μέρος σε κλινικές μελέτες σύμφωνα με την κυρία Σαρδέλη κάτι το οποίο ωστόσο, όπως επεσήμανε και η ίδια αν και είναι απόλυτα αληθές, δεν θα έπρεπε να είναι κίνητρο συμμετοχής σε κλινικές μελέτες υπό την έννοια ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να λειτουργεί υποδειγματικά και να παρέχει ούτως ή άλλως σε κάθε ασθενή την φροντίδα που έχει ανάγκη και του αξίζει.
Τα οφέλη για τους ασθενείς
«Από τις κλινικές μελέτες προκύπτουν οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας» εξήγησε η κυρία Ευαγγελία Κοράκη πρόεδρος Hellenic Association of CROs HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της CORONIS Research. Τα οφέλη για τους ασθενείς συνίστανται σε: άμεση πρόσβαση σε κλινικές θεραπείες, συστηματική ιατρική παρακολούθηση, εξατομικευμενη φροντίδα, συνεισφορά σε γνώση και μελλοντικές θεραπείες και συνολικά πιο ενδυναμωμένους ασθενείς. Για το σύστημα υγείας σύμφωνα με την κυρία Κοράκη τα οφέλη συνίστανται σε μείωση του κόστους θεραπείας, επιτάχυνση των εισαγωγών νέων φαρμάκων, αύξηση της γνώσης, προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και στη μείωση του μακροχρόνιου κόστους της θεραπείας.
«Τα κλινικά πρωτόκολλα που έρχονται στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς» συμφώνησε ο κ. Χρήστος Δαραμήλας πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Ανακοίνωσε μάλιστα την πρόσφατη συνεργασία της ομοσπονδίας με την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή και υλοποίηση ενός ακόμη πρωτοκόλλου – εκπαιδευτικής και όχι θεραπευτικής φύσης – όπου με τη βοήθεια μιας εφαρμογής θα είναι εφικτή η αναγνώριση, αλλά και φροντίδα των ανθρώπων σε λιποθυμική κατάσταση λόγω γλυκαιμικού σοκ.
Ο κύριος Δαραμήλας τόνισε ακόμη ότι «χρησιμοποιούμε (τα άτομα με διαβήτη) προϊόντα και λαμβάνουμε υπηρεσίες που δεν είναι πιστοποιημένες και θέλουμε αυτό να αλλάξει» εξηγώντας την αναγκαιότητα πιστοποίησης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας που εφαρμόζεται στα διαβητολογικά κέντρα και στο προσωπικό τους, αλλά και στα ιατροτεχνολικά προϊόντα που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη. Απήυθυνε μάλιστα έκκληση στον κ. Δημήτρη Ζαμάνη, εκπρόσωπο του ΕΘνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο του forum, να παράσχει ο ΕΚΑΠΤΥ χείρα βοηθείας στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την υλοποίηση των πολλαπλών αυτών πιστοποιήσεων (από τα διαβητολογικά κέντρα έως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και τους συλλόγους των ασθενών) που είναι απαραίτητες για να νιώθουν οι ασθενείς ασφαλείς για την παρεχόμενη φροντίδα που λαμβάνουν.