Περίπου το 10% έως 13% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες, με τους άνδρες να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τις γυναίκες.
Ακόμη, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, το ποσοστό τον ανθρώπων που είναι αμφιδέξιοι είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, εθεωρείτο ότι η προτίμηση χρήσης ενός συγκεκριμένου χεριού ήταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό.
Ωστόσο, μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η προτίμηση χρήσης ενός συγκεκριμένου μέλους το σώματος (πχ. χερι ή πόδι-έναντι ενός άλλου) μπορεί να είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό όλων των θηλαστικών.
Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το πώς αυτό εμφανίζεται στα ζώα και αν είναι το ίδιο με την ανθρώπινη προτίμησης στη χρήση ενός συγκεκριμένου χεριού.
Πως μελετήθηκαν οι σκύλοι
Έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ φάσμα δοκιμών σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί εάν ο οικόσιτος σκύλος εμφανίζει οποιαδήποτε ένδειξη προτιμώμενης χρήσης ποδιών.
Οι εργασίες περιλάμβαναν τη σταθεροποίηση ενός παιχνιδιού, το χέρι για μια λιχουδιά τροφής που τοποθετείται μέσα σε ένα δοχείο ή την αφαίρεση ενός αντικειμένου - όπως μια κουβέρτα ή ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας - από το σώμα του ζώου.
Άλλοι δείκτες περιλαμβάνουν την καταγραφή του πρώτου βήματος που έγινε για να περπατήσει κάτω ή το πόδι που δίνεται σε ένα άτομο κατόπιν αιτήματος.
Τελικά ποιο πόδι προτιμούν οι σκύλοι;
Τα ευρήματα από μελέτες που χρησιμοποιούν αυτές τις εργασίες διαφέρουν σε κάποιο βαθμό, αν και μια πρόσφατη μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, γενικά, οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να προτιμούν το πόδι παρά αμφίπλευρα (αυτό που ονομάζουμε αμφιδέξιο όταν μιλάμε για ανθρώπους) - ή να μην εμφανίζουν ευνοϊκό πόδι.
Αλλά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η προτίμηση των ποδιών φαίνεται να είναι περίπου ομοιόμορφα χωρισμένη.
Επομένως, η χειραψία σε σκύλους είναι συγκεκριμένη για το άτομο και όχι για τον πληθυσμό.
Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της, η Dr. Deborah Wells, καθηγήτρια Ψυχολογίας- Ειδικό στη Συμπεριφορική Ανάπτυξη και Ευημερία, «είναι σημαντικό ότι οι μελέτες επισημαίνουν διαφορές στη χρήση των ποδιών μεταξύ των εργασιών, με τη χρήση των άκρων να εξαρτάται από παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της εργασίας.
»Για παράδειγμα, η συνήθως χρησιμοποιούμενη εργασία "Kong ball" , η οποία απαιτεί από το ζώο να σταθεροποιήσει μια κωνική σφαίρα, γενικά αποδίδει περίπου ίσο αριθμό αποκρίσεων με αριστερό, δεξιό πόδι και αμφιδέξιες αποκρίσεις.
Αντίθετα, η εργασία «δίνοντας ένα πόδι», μια άσκηση που περιλαμβάνει ένα συστατικό της προπόνησης και της επανάληψης, δημιουργεί πολύ περισσότερες προτιμώμενες από το πόδι απαντήσεις παρά αμφιδέξιες».
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν έντονες διαφορές φύλου στην προτίμηση των ποδιών του σκύλου.
Διαβάστε ακόμη=> Νέο φάρμακο μπορεί να παρατείνει τη ζωή των σκύλων
Τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο πιθανό να έχουν δεξί πόδι, ενώ τα αρσενικά είναι πιο επιρρεπή στο αριστερό.
Αυτή η διαφορά φύλου έχει αποκαλυφθεί σε άλλα μη ανθρώπινα είδη, συμπεριλαμβανομένης της οικόσιτης γάτας .
Το γιατί τα αρσενικά και τα θηλυκά ζώα πρέπει να διαφέρουν στη χρήση των ποδιών τους είναι ακόμα ασαφές, αν και οι εξηγήσεις περιλαμβάνουν ορμονικούς παράγοντες και διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου.
Πως η προτίμηση στη χρήση ποδιών «μαρτυρά» τα συναισθήματα του σκύλου
Όπως και στους ανθρώπους, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ενός σκύλου – η οποία ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματός του – ασχολείται περισσότερο με την επεξεργασία θετικών συναισθημάτων.
Αντίθετα, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ενός σκύλου – η οποία ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος – εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος ή το άγχος.
Επομένως, η αξιολόγηση του ποδιού που χρησιμοποιεί ένας σκύλος μπορεί να μας δώσει κάποια εικόνα για το πώς αισθάνεται αυτό το ζώο.
Ένας σκύλος που χρησιμοποιεί το αριστερό του πόδι για να αναλάβει μια εργασία, για παράδειγμα, μπορεί να βιώνει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα από το άτομο που χρησιμοποιεί το δεξί του πόδι.
Μελέτες έχουν ανακαλύψει πρόσφατα μια σχέση μεταξύ της προτίμησης των ποδιών και της συναισθηματικής αντιδραστικότητας σε σκύλους. Η έρευνά μας επισημαίνει ότι οι σκύλοι με το αριστερό πόδι είναι πιο «απαισιόδοξοι» (σε αυτή την περίπτωση είναι πιο αργοί να πλησιάσουν ένα άδειο μπολ τροφής τοποθετημένο σε μια διφορούμενη θέση σε μια εργασία γνωστικής προκατάληψης) από τα ζώα με το δεξί πόδι ή τα αμφίπλευρα ζώα.
Εν τω μεταξύ, οι σκύλοι με πιο αδύναμες προτιμήσεις στα πόδια έχει αποδειχθεί ότι αντιδρούν πιο έντονα στους καταγεγραμμένους ήχους καταιγίδων και πυροτεχνημάτων, από τα ζώα με ισχυρότερες προτιμήσεις στα πόδια.
Βρέθηκαν επίσης, στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των προτιμήσεων των ποδιών του σκύλου και της προσωπικότητας, με τα αμφίπλευρα σκυλιά να έχουν υψηλότερη βαθμολογία για τα χαρακτηριστικά της επιθετικότητας και του φόβου από τα ζώα με ισχυρές προτιμήσεις στα πόδια.
Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εκπαίδευση των ζώων.
Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η δοκιμή προτίμησης στα πόδια μπορεί να είναι ένας χρήσιμος προγνωστικός δείκτης για το ποιοι σκύλοι θα γίνουν επιτυχημένοι σκύλοι-οδηγοί.
Η αξιολόγηση των προτιμήσεων των ποδιών μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων σε στρεσογόνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα σκυλιά με το αριστερό πόδι έχουν βρεθεί ότι εμφανίζουν μεγαλύτερα σημάδια άγχους στα ρείθρα διάσωσης από τα ζώα με το δεξί πόδι.
«Σε αυτό το στάδιο, θα ήταν ανόητο να βασιστούμε μόνο στη δοκιμή προτίμησης στα πόδια ως μέτρο του κινδύνου για την καλή διαβίωση των ζώων. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα εάν λαμβάνεται υπόψη παράλληλα με άλλα τεστ ευεξίας ή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ασυμμετρίας, όπως το κούνημα της ουράς , η συμπεριφορά ρουθουνίσματος και η κατεύθυνση των μαλλιών» σημειώνει η Dr. Wells.
Και συμπληρώνει, «για παράδειγμα, τα σκυλιά συνήθως κουνούν την ουρά τους προς τα αριστερά (δείχνοντας περισσότερα θετικά συναισθήματα) όταν βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους, αλλά προς τα δεξιά (υποδηλώνοντας περισσότερα αρνητικά συναισθήματα) όταν βλέπουν έναν άγνωστο κυρίαρχο σκύλο. Περαιτέρω εργασία σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κατανόησής μας για τη νοητικότητα του σκύλου, αλλά θα μας επιτρέψει να φροντίζουμε και να εκτιμούμε καλύτερα τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου».
ΠΗΓΗ: Theconversation.com