Από όλα τα γλυκά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα σκυλιά, το να γείρουν το κεφάλι τους προς μία μέρια πρέπει να είναι στην κορυφή της κατάταξης. Ωστόσο, λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με το λόγο που προβαίνουν σε αυτήν την κίνηση. Τώρα μία μελέτη «χαρισματικών» σκύλων - εκείνων που μπορούν να απομνημονεύσουν γρήγορα πολλαπλά ονόματα παιχνιδιών - δείχνει ότι συχνά γέρνουν το κεφάλι τους προτού σωστά πιάσουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σημάδι συγκέντρωσης και ανάκλησης.
Οι επιστήμονες έτυχε να το ανακαλύψουν αυτό ενώ διεξήγαγαν μία μελέτη για τα σκυλιά που είναι πιο χαρισματικά στην εκμάθηση. Τα περισσότερα σκυλιά δε μπορούν να απομνημονεύσουν τα ονόματα ούτε 2 παιχνιδιών αλλά ορισμένα ταλαντούχα Κόλεϊ μπορούσαν να ανακαλέσουν και να φέρουν πίσω τουλάχιστον 10 παιχνίδια που είχαν εκπαιδευτεί να γνωρίζουν τα ονόματά τους. Ένα σκυλάκι με το όνομα Ουίσκι, μάλιστα, έφερε πίσω 54 από τα 59 παιχνίδια που είχε μάθει να αναγνωρίζει.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες δοκίμασαν τις ικανότητας των σκυλιών να μάθουν και να θυμούνται ετικέτες παιχνιδιών, συγκρίνοντας τις επιδόσεις τους με 33 συνηθισμένα σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν τα παιχνίδια σε άλλο δωμάτιο και ζήτησαν από τα σκυλιά να τα φέρουν πίσω φωνάζοντας το όνομα των παιχνιδιών. Μόνο τα 7 χαρισματικά σκυλιά μπόρεσαν να μάθουν γρήγορα και να θυμηθούν τα ονόματα. Αυτά τα σκυλιά, όμως, είχαν και κάτι ακόμα κοινό: έγειραν τα κεφάλια τους.
Το μοτίβο ήταν εξαιρετικά σταθερό για να θεωρηθεί απλή σύμπτωση, ανέφερε ο Αντρέα Σομένσε, ένας εκπαιδευτής συμπεριφοράς σε ζώα. «Οπότε αποφασίσαμε να το ψάξουμε» είπε.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι - όταν τους ζητήθηκε να ανακτήσουν ένα παιχνίδι -τα χαρισματικά σκυλιά έγειραν τα κεφάλια τους στο 43% των φορών που τους ζητήθηκε σε σύγκριση με το μόλις το 2% των τυπικών σκυλιών. (Αν και τα χαρισματικά σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους πολύ πιο συχνά, ήταν εξίσου πιθανό να ανακτήσουν το σωστό παιχνίδι ανεξάρτητα από το αν έκαναν την κίνηση ή όχι.) Τα ζώα είχαν ακόμη και μια αγαπημένη πλευρά που έγερναν, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Αυτό ήταν σταθερό κατά τη διάρκεια μηνών ηχογραφήσεων, ανεξάρτητα από το πού στεκόταν ο ιδιοκτήτης σε σχέση με τον σκύλο. «Εάν ένας σκύλος έγερνε προς τα αριστερά, θα συνέχιζε το ίδιο», λέει ο Sommese.
Όλα τα Κόλει στη μελέτη ήταν εξοικειωμένα με τις λέξεις που λέγονταν, σημειώνει, αλλά μόνο τα χαρισματικά σκυλιά που είχαν σωστά προσδώσει νόημα σε κάθε λέξη παρουσίαζαν με συνέπεια την συμπεριφορά της κλίσης. Αυτό σημαίνει ότι η κλίση του κεφαλιού δεν είναι απλά ένα σημάδι εξοικείωσης με συγκεκριμένους ήχους, υποστηρίζει ο Sommese. Αν ήταν, και τα 40 σκυλιά θα ήταν εξίσου πιθανό να το κάνουν. Η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την πνευματική επεξεργασία - ένα σημάδι υψηλής προσοχής ή συγκέντρωσης στα χαρισματικά σκυλιά. Τα σκυλιά μπορεί να διασταυρώνονται με την εντολή με τις οπτικές τους αναμνήσεις από τα παιχνίδια, για παράδειγμα.
Η Monique Udell, ερευνήτρια αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, Corvallis, δεν έχει δει ποτέ το κεφάλι σκυλιών να γέρνει σε μια μελέτη όπως αυτή πριν. Προειδοποιεί ότι αυτές οι παρατηρήσεις είναι προκαταρκτικές, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσαν να παρέχουν μια συναρπαστική νέα κατεύθυνση για την έρευνα σχετικά με τη γνώση των σκύλων. «Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις για να φτάσουμε στο τι σημαίνει πραγματικά η κλίση του κεφαλιού», λέει η Udell. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κλίση του κεφαλιού για να προβλέψουμε την ικανότητα εκμάθησης λέξεων, ή την προσοχή ή τη μνήμη;».
ΠΗΓΗ: science