Έχει ερευνηθεί συστηματικά και με διάρκεια η μοναδικότητα της νοημοσύνης και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων με τις οποίες πολλοί άνθρωποι σηματοδοτούν τη διαφορά τους από τα άλλα έμβια όντα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που αμφισβητεί αυτή τη διαφορά, περιγράφεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, και αφορά τους ελέφαντες.
Η εργασία των ερευνητών επικεντρώθηκε στους χαμηλής συχνότητας βρυχηθμούς που αποτελούν σημαντικό μέρος της επικοινωνίας των ελεφάντων. Αυτοί οι βρυχηθμοί, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών μέσα στα κοπάδια των ελεφάντων, περιέχουν λεπτές παραλλαγές που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μοναδικά αναγνωριστικά στοιχεία για μεμονωμένους ελέφαντες. Στην ουσία, αυτά τα αναγνωριστικά λειτουργούν παρόμοια με τα ανθρώπινα ονόματα ή και τα παρατσούκλια.
{https://twitter.com/TheEconomist/status/1800216834269909334}
Η μελέτη περιελάμβανε την καταγραφή και ανάλυση χιλιάδων φωνητικών εκφράσεων των ελεφάντων. Χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν συνεπή μοτίβα και παραλλαγές στους βρυχηθμούς. Αυτά τα μοτίβα, υποστηρίζουν, δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα φέρουν συγκεκριμένα νοήματα, τα οποία ενδεχομένως ταυτοποιούν μεμονωμένους ελέφαντες μεταξύ τους.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων ότι οι ελέφαντες διαθέτουν πολύπλοκα συστήματα επικοινωνίας και προηγμένες γνωστικές ικανότητες. Οι ελέφαντες είναι ήδη γνωστό ότι επιδεικνύουν συμπεριφορές όπως η ενσυναίσθηση, το πένθος και η συνεργατική επίλυση προβλημάτων, οι οποίες υποδηλώνουν υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Η πιθανότητα να χρησιμοποιούν επίσης «ονόματα» θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ των επικοινωνιακών ικανοτήτων των ανθρώπων και των ζώων.
Καθίσταται σαφές ότι και αυτή η αποκάλυψη έρχεται να αμφισβητήσει διάφορες παγιωμένες αντιλήψεις για την ανθρώπινη μοναδικότητα στον τομέα της επικοινωνίας και της νοημοσύνης.