Είναι «σημαντική» μελέτη, σχολίασε ο Ρόμπερτ Λέσεϊ, ενός αρχαιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, που ειδικεύεται στις αρχαίες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων αλλά δεν ενεπλάκη στην εργασία. «Είναι μία από τις λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες στην Ευρώπη που εξετάζουν τις τάσεις στο μέγεθος του σκύλου ανά το χρόνο».
Τα σκυλιά εξημερώθηκαν περίπου 15.000 -30.000 χρόνια πριν. Λίγα είναι γνωστά για το μέγεθός τους και το ρόλο των πρώτων κουταβιών, αν και ήταν πιθανώς μικρότερα από τους γκρίζους λύκους από τους οποίους προέρχονταν. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι τα αρχαία σκυλιά μπορεί να βοήθησαν τους ανθρώπους να κυνηγήσουν και να τραβήξουν έλκηθρο.
Για να δει πώς άλλαξε το μέγεθος -και οι εργασίες - των σκύλων με την πάροδο του χρόνου, ο Martin Welker, επιμελητής ζωοαρχαιολογίας στο Κρατικό Μουσείο της Αριζόνα, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα λείψανα 14 σκύλων που ανακαλύφθηκαν από αρχαίους ανθρώπινους οικισμούς στην Κροατία. Ενσωμάτωσαν επίσης δεδομένα από άλλα 45 αρχαία σκυλιά, μερικά από την Κροατία και μερικά από γειτονικές χώρες. Τα λείψανα χρονολογούνται από περίπου 8000 χρόνια πριν στη Νεολιθική (ή την τελευταία Λίθινη Εποχή) μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, περίπου 2000 χρόνια πριν.
Η αύξηση του βάρους των σκύλων μέσα στα χρόνια
Τα σκυλιά είχαν ζήσει στην περιοχή στο παρελθόν, αλλά οι πρώτοι νεολιθικοί αγρότες, οι οποίοι έφθασαν στην περιοχή από την Ανατολία και τη Μέση Ανατολή, έφεραν μαζί τους μια νέα φυλή. Αυτά τα νέα ζώα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 15 κιλά - περίπου το μέγεθος ενός συνοριακού κόλι, διαπίστωσαν οι επιστήμονες - αν και αυτό ήταν πολύ πριν εξελιχθούν οι περισσότερες από τις σημερινές φυλές.
Μέχρι την Εποχή του Χαλκού, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 6000 χρόνια σε αυτή την περιοχή, η μέση μάζα αυξήθηκε σε περίπου 17 κιλά. Και μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, το βάρος του μέσου σκύλου είχε αυξηθεί στα 24 κιλά, κατέληξε η ομάδα τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Archaeological Science.
Μία πιθανή εξήγηση για την αύξηση του μεγέθους των σκυλιών
Ιστορικά έγγραφα – συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων ρωμαϊκών αρχείων που δίνουν συμβουλές στους αγρότες σχετικά με τα σκυλιά αγέλης και φύλαξης – υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερα σκυλιά εκείνη την εποχή, φτάνοντας τουλάχιστον τα 32 κιλά, σχεδόν το βάρος των σημερινών μεγάλων σκύλων των Πυρηναίων.
Τα Μεγάλα Πυρηναία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών ζώων – και, πράγματι, οι ερευνητές είδαν μια εξέλιξη στις ευθύνες καθώς τα αρχαία σκυλιά μεγάλωναν.
Η ανάλυση ισοτόπων των δοντιών των νεολιθικών προβάτων, η οποία μπορεί να αποκαλύψει αρχαίες δίαιτες, υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, βόσκουν ψηλότερα στα βουνά. "Με αυτόν τον τρόπο, εκτίθονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αρπακτικά ζώα όπως λύκους και αρκούδες», λέει ο Welker, καθιστώντας σημαντικά τα σκυλιά-φύλακες.
ΠΗΓΗ science