Όσοι αποφασίζουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο εφέτος θα χρειαστεί οπωσδήποτε να φέρουν ιατρική συνταγή, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Με το Υπουργείο Υγείας να προχωρεί σήμερα σε ανακοινώσεις γύρω από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η ζήτηση από πολίτες για το εμβόλιο είναι ήδη ιδιαιτέρως αυξημένη, κυρίως λόγω του φόβου COVID-19, από άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομαδες.
Η φρενίτιδα που επικρατεί λόγω του κορονοϊού φαίνεται να εντείνει την ανησυχία των πολιτών, οι οποία θεωρούν ότι τουλάχιστον μπορούν να γλιτώσουν από τη ... γρίπη. Είναι ενδεικτικό πως σε μια και μόνο φαρμακαποθήκη οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων είναι αυξημένες κατά 33%.
Πηγές του Υπουργείου, πάντως, ξεκαθαρίζουν στο News4Health ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το εμβόλιο θα φθάσει σε όσους το έχουν πρώτα και κυρία ανάγκη. Στην πορεία δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί η διαδικασία.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι πρώτες παραγγελίες εμβολίων γρίπης γίνονται από τα φαρμακεία, κυρίως τέλη της άνοιξης, στην αποδρομή της περιόδου της γρίπης. Άλλωστε, το εμβόλιο αυτό έχει 1 χρόνο ζωής, ενώ είναι 3 οι εταιρίες που το παρασκευάζουν και παραδίδουν στην χώρα μας.
Εκτιμάται, δε, ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε παραγείλει φετος και περσι επαρκεί, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση, φθάνοντας πρώτα σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη.
Προεδρος του ΠΦΣ: «Να μη το στερηθεί αυτός που το έχει ανάγκη»
Όπως αναφέρει ο Προεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτας «το εμβόλιο πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια σε άτομα των ευπαθών ομάδων και υψηλού κινδύνου, όπως προβλέπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα». Επισημαίνεται ότι η δράση του εμβολίου διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά σταδιακά τα αντισώματα μειώνονται.
«Όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν υπομονη. Πρώτα πρέπει να καλυφθούν όσοι έχουν ανάγκη» αναφέρει ο Προεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Προσθέτει πως «καλό είναι να γίνει ο εμβολιασμός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ώστε όσοι εμβολιάζονται να αρχίζουν να αποκτούν ανοσία από τις αρχές Νοεμβρίου, φθάνοντας στα ανώτατα επίπεδα τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο, την περίοδο έξαρσης της γρίπης.
Παιδίατροι : «Έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη οργάνωση και έγκαρος προγραμματισμός»
Από την πλευρά του ο Κώστας Νταλουκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής ασκεί κριτική στον τρόπο διαχείρισης της κυβέρνησης σε ότι αφορά το πλάνο του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Όπως προτείνει ο ίδιος καλό θα είναι να γίνει για τους δύο πρώτους μήνες κατά απόκλειστικότητα σε ευπαθείς ομάδες, αλλά μετά πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους και κυρίως για όλα τα παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να στερήσει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ώστε να προστατευτεί, ειδικά λόγω του κινδύνου συνοσηρότητας γριπης - κορονοϊού, που επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.
Όπως αναφέρει ο κ. Νταλουκας αν δοθεί μόνο προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τότε δημιουργούνται πιθανά πρόβληματα αλλά και μεγάλη στον πολίτη. «Ήδη παιδίατροι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς σε παιδιά από το καλοκαίρι» αναφέρει και τονίζει ότι: «Έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός εγκαίρως! Ειδικά αφού έγιναν εκκλήσεις για εμβολιασμό εφέτος και από τους αρμόδιους».
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προτείνει όλα τα παιδιά 6 μηνών και άνω να εμβολιαστούν, με προτεραιότητα σε όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Άλλωστε, τα παιδιά είναι κύριος μετάδότης της γρίπης και με τον εμβολιασμό προστατεύονται τόσο τα ίδια όσο και το περιβάλλον τους. Σχετική επιστολή θα σττείλει η Ένωση προς τον Υπουργό Υγείας με αίτημα να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, αφού καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες.
«Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ θα καλύψει επαρκώς και φέτος τις ανάγκες των συνεργαζομένων φαρμακείων του»
Οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων είναι αυξημένες κατά 33% περισσότερο σε σχέση με την περσινή σαιζόν, σύμφωνα με τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ.
«Σήμερα παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα και ήδη από το πρωί παραδίδονται στα φαρμακεία μας. Παρά την αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται να υπάρχει κατα την φετινή περίοδο -λόγω των ειδικών συνθήκων- ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ θα καλύψει επαρκώς και φέτος τις ανάγκες των συνεργαζομένων φαρμακείων του τονίζει ο Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.
Κοντοζαμάνης: Δεν τίθεται, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας την Παρακευή 26/9 είχε δηλώσει ότι «Δεν τίθεται, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων». Όπως είχε τονίσει σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική περίοδο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες ήδη, έχουν εξασφαλιστεί 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι. «Σας θυμίζω ότι και πέρυσι κάναμε 1.000.000 επιπλέον δόσεις εμβολίων σε σχέση με πρόπερσι» υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Επομένως, θα έχουμε μια διαθεσιμότητα 4,2 περίπου εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, που είναι επαρκές νούμερο, προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.Τη Δευτέρα ξεκινάει η συνταγογράφηση των εμβολίων, ανοίγει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ηλεκτρονική συνταγή και όπως κάθε φάρμακο έτσι και τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή και είναι ευκαιρία να συμμορφωθούμε σε αυτή την απαίτηση του νόμου.
Και θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμα φορά αυτό που λέει κάθε χρόνο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και πρέπει φέτος και λόγω των συνθηκών να το κάνουμε πράξη.
Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο η γρίπη στην χώρα μας ξεκινάει από τον Δεκέμβρη και μετά. Και ξέρουμε ότι κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο.
Άρα, όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο χρειάζεται. Και για αυτό είναι κάθε χρόνο η ίδια σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και για αυτό υπάρχει και κάθε χρόνο συγκεκριμένη προτεραιοποίηση σε ό,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Δεν τίθεται, επομένως, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων. Τη Δευτέρα ξεκινάει κανονικά η συνταγογράφηση. Τα εμβόλια θα είναι στα ράφια των φαρμακείων. Και πρέπει να συνηθίσουμε, όπως αυτή την περίοδο αποκτήσαμε καλές συνήθειες σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά μας, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι και κάθε φάρμακο και τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή».