Το τελευταίο, πρακτικό στάδιο στη διαμόρφωση διακριτής δαπάνης για τα εμβόλια υλοποιήθηκε με την έκδοση της 8ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, κατ' εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που ενεργοποίησε τη διαδικασία διαμόρφωσης ξεχωριστού κλειστού προϋπολογισμού.
Η ΚΥΑ προσδιόρισε το ύψος της δαπάνης, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη. Ειδικότερα, με την ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικομομικών, το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 100 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020.
«Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 100 εκατ. ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας ή ΚΑΚ στη δαπάνη. Στη διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ανάπτυξης (10% του ποσού)», στον τρόπο κατανομής του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης διευκρινίζει η ΚΥΑ.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κόστος για το 2021 θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ.
Η ανάγκη για απόσπαση της δαπάνης των εμβολίων, όπως και της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων αποτελούν δύο εκ των διεκδικήσεων του φαρμακευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον εκτροχιασμού του clawback. Το ίδιο ζητούμενο έχουν αναδείξει όμως και οι εκπρόσωποι των ασθενών, με την Ένωση Ασθενών Ελλάδα να χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη σημειώνοντας όμως τη σημασία ύπαρης ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία και όχι αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.
Θυμίζουμε πως βάσει του νόμου τα εμβόλια εξαιρούνται από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη από 1η Σεπτεμβρίου (διαβάστε εδω).
Κικίλιας: Σκοπός μας η άρση των στρεβλώσεων στη φαρμακευτική πολιτική
«Η υλοποίηση του σχεδίου μας για τη αλλαγή του τοπίου στο χώρο του φαρμάκου, συνεχίζεται μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων», αναφέρει σε άρθρο του στα Παραπολιτικά ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Εδώ και ένα χρόνο οι ογκολογικοί ασθενείς παίρνουν απευθείας τα φάρμακά τους από τις κλινικές, ενώ και από τις αρχές του 2020, οι περιπατητικοί ασθενείς με καρκίνο και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Βάλαμε έτσι τέλος στις «ουρές της ντροπής», διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή θεραπεία.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, εκδώσαμε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, με καμία αύξηση και μειώσεις μέχρι και 7% σε 3.000 κωδικούς. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομήσαμε 180 εκατ. ευρώ για το Κράτος και, κυρίως, οι πολίτες γλίτωσαν από 50 εκατ. ευρώ συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη.
Θέλω να θυμίσω ότι παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αυξήσεις έως και 10%... Επίσης, με τροπολογία που περάσαμε στη Βουλή, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, πρώην δικαιούχοι Ε.Κ.Α.Σ., που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, δεν επιβαρύνονται καθόλου στη φαρμακευτική δαπάνη.
Περισσότερα για τις αλλαγές που προώθησε η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια εδώ.