Οι υπολογισμοί από τους αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse λένε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης, με μέση τιμή 20 δολάρια για μια δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley, εκτιμά ότι ακόμη κι αν κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, μόνο αυτοί που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αυτό θα αποφέρει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες. Κι όλο αυτό με κόστος παραγωγής ενός εμβολίου στα 5 – 10 δολάρια την δόση. Το μέγεθος της αγοράς εξαρτάται από το κατά πόσον οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο, ή λιγότερο συχνά, καθώς και τα ποσοστά εμβολιασμού, και μπορεί να αξίζει τελικά έως και 25 δισεκατομμύρια ετησίως παγκοσμίως, όπως είπε.
Ο Ιβάν Σίγκερμαν, αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά από μόνη της μπορεί να αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση της τιμή του εμβολίου της Pfizer ύψους 19,5 δολαρίων ανά δόση και υποθέτοντας ότι 330 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ο καθένας δύο δόσεις.
Κοντοζαμάνης: Δωρεάν το εμβόλιο κορονοϊού
Σύμφωνα με όσα έχει τονίσει επανειλημμένα στις ενημερώσεις για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν στους Έλληνες πολίτες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού ότι αυτή τη στιγμή καταρτίζουν το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείς έχουν δηλώσει ότι θα παραχωρήσουν τα εμβόλια τους σε μη κερδοσκοπική βάση κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας, όπως η Astrazeneca. Οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο στην τιμή κόστους, ακόμη και όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δήλωσε η βρετανική εταιρεία.
Η GSK, η οποία εργάζεται για ένα εμβόλιο με την γαλλική Sanofi, δεν αναμένει να επωφεληθεί από αυτό κατά την διάρκεια της πανδημίας και πρόσθεσε πως θα επενδύσει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κέρδος σε έρευνα που σχετίζεται με τον κορονοϊό.
Πληροφορίες: Financial Times