Νέο θεραπευτικό «όπλο» έχουν στα χέρια τους οι γιατροί, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στην μπιμεκιζουμάμπη για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας σε ενήλικες με ανεπαρκή ανταπόκριση στη συμβατική συστηματική θεραπεία της νόσου.
Η έγκριση έρχεται μετά τη θετική γνωμοδότηση που εκδόθηκε τον Μάρτιο από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Χρήση στον Άνθρωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο μελετών Φάσης 3, οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μπιμεκιζουμάμπης στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας.
Βάσει των μελετών, το φάρμακο βελτίωσε σημαντικά τα σημεία της νόσου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο από την 16η εβδομάδα, διατηρώντας την εν λογω εικόνα έως και την 48η εβδομάδα 16. Η θεραπεία, δε ήταν καλά ανεκτή
«Η έγκριση της μπιμεκιζουμάμπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κοινότητα της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας στην ΕΕ, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές που διατίθενται σήμερα», δήλωσε ο Καθ. Δρ. Χρήστος Χ. Ζουμπούλης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (EHSF) e.V. και Διευθυντής των Τμημάτων Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας, Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Städtisches Klinikum Dessau της Ιατρικής Σχολής του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. «Ως κοινότητα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αντιμετώπιση της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας. Η μπιμεκιζουμάμπη προσφέρει μια υποσχόμενη νέα θεραπευτική επιλογή για τη μέτρια έως σοβαρή νόσο, η οποία υποστηρίζεται από στοιχεία Φάσης 3 που έδειξαν κλινικά ουσιαστικές και παρατεταμένες ανταποκρίσεις για 48 εβδομάδες».
Τι είναι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματική νόσος που χαρακτηρίζεται από οζίδια, αποστήματα και συρίγγια, δηλαδή κανάλια που οδηγούν εκτός του δέρματος, τα οποία εκκρίνουν πύον και συνήθως βρίσκονται στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στους γλουτούς.
Η νόσος συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες που μελετήθηκαν. Σχετίζεται, δε, με σημαντικές συννοσηρότητες και μπορεί να έχει επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στους ανθρώπους, ιδίως στα άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί επίσης να υπάρχει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε πολλά άτομα, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας ζωής και απώλεια σημαντικών γεγονότων της ζωής», δήλωσε ο Barry McGrath, Ph.D., Συνιδρυτής της HS (διαπυητική ιδρωταδενίτιδα) Ιρλανδίας, μιας ένωσης για όλα τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στη χώρα. «Το ενδεχόμενο μιας νέας θεραπευτικής επιλογής που θα βοηθήσει τα άτομα που ζουν με αυτή την νόσο είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο».