Κάθε μέρα όλο και περισσότερα φάρμακα εξετάζονται ως πιθανές θεραπείες, καθώς η μάχη κατά του COVID-19 συνεχίζεται. Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη επιχειρούν να καταλάβουν αν το ενεργό συστατικό σε ένα φάρμακο για την καούρα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό απέναντι στην ασθένεια.
Επιστήμονες των Ινστιτούτων Feinstein για Ιατρική Έρευνα, που αποτελούν τμήμα του νοσοκομείου Northwell στη Νέα Υόρκη, μελετούν την φαμοτιδίνη, ως πιθανό φάρμακο για την καταπολέμηση της ασθένειας. Το φάρμακο εξετάζεται σε μικρές κλινικές δοκιμές στο νοσοκομείο μαζί με άλλες μελέτες για πιθανές θεραπείες, όπως η ρεμδεσιβίρη και η υδροξυχλωρικίνη που καταπολεμά την ελονοσία. Σύμφωνα με το Science, το περασμένο σαββατοκύριακο 187 ασθενείς με το νέο κορονοϊό έλαβαν ενδοφλέβιες δόσεις φαμοτιδίνης.
Σύμφωνα με το CNN, οι ασθενείς στις δοκιμές του Northwell λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη. Στους μισούς ασθενείς της μελέτης θα δοθεί και φαμοτιδίνη πέρα από υδροξυχλωροκινίνη. Στους άλλους μισούς θα δοθεί ένα εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα, πάντως, με τις οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφών και Φαρμάκων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, το νοσοκομείο ίσως αναβάλει το συγκεκριμένο φάρμακο της μελέτης προσθέτει το CNN.
H φαμοτιδίνη θεωρείται ότι δένεται με ένα ένζυμο πολύ σημαντικό για τον COVID-19. Σύμφωνα με το Science, το νοσοκομείο ξεκίνησε να μελετά τη πιθανή θετική του επίδραση κατά του νέου ιού μετά από δημοσίευματα από την Κίνα και μοριακά αποτελέσματα. Ο δρ Μάικλ Κάλαχαν, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, βρισκόταν στην Κίνα όταν ξέσπασε η επιδημία και προσέφερε τη βοήθειά του στη κινέζικη κυβέρνηση. Μετά από σύγκριση μεταξύ όσων επιβίωσαν από τον ιό και όσων έχασαν τη ζωή τους, η ερευνητική ομάδα της Γουχάν, συνειδητοποίησε ότι πολλοί από τους επιζώντες λάμβαναν θεραπεία για χρόνιες καούρες. Συγκεκριμένα λάμβαναν το φάρμακο Pepcid, που περιέχει το ενεργό συστατικό της φαμοτιδίνης. Πιο ακριβές θεραπείες για τις καούρες, όπως το Prilosec δεν περιέχουν φαμοτιδίνη. Όσοι έλαβαν το Prilosec, που συνήθως ήταν οι πιο εύποροι, δεν είχαν το ίδιο καλό ποσοστό επιβίωσης. Στην Κίνα, οι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν φαμοτιδίνη και πέθαναν έφταναν το 14% ενώ 27% όσων λάμβαναν κάποιο άλλο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Science. To δημοσίευμα πρόσθετε, πάντως, ότι η ανάλυση ήταν πρόχειρη και μη σημαντική από στατιστικής πλευράς.
Ωστόσο, πάνω σε αυτή την ιδέα χτίστηκε η μελέτη. Έτσι το Northwell έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφών και Φαρμάκων, για τη διεξαγωγή δοκιμών του ενεργού συστατικού με ενδοφλέβιο τρόπο. Οι δόσεις με ενδοφλέβια μορφή είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με τα επίπεδα δόσης χωρίς συνταγογράφηση.
Το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μελέτης κράτησε χαμηλό προφίλ, μη θέλοντας να ανακοινώσει το στόχο του, φοβούμενο ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί θα έσπευδαν στα φαρμακεία για να παραλάβουν το φάρμακο, όπως έγινε με την υδροξυχλωροκίνη. Ο πρόεδρος των Ινστιτούτων Feinstein για Ιατρική Έρευνα, δρ Κέβιν Τρέισι, προειδοποίησε τον κόσμο να μη βιαστεί να πάει στα καταστήματα για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες Pepcid.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3aJdgRV