Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι αποδεδειγμένο ότι βλάπτει την υγεία των ανθρώπων καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν στελέχη ανθεκτικά με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα φάρμακα να μην είναι πια αποτελεσματικά.
Παρ΄όλα αυτά στην Ελλάδα, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε τεράστιο βαθμό κάτι που είναι επικίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) κατέγραψε διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ.
Χθες (11/6) ετέθη προσωρινά σε εφαρμογή νέος νόμος της κυβέρνησης για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή.
Η ικανοποίηση του ΙΣΘ και του ΦΣΘ
Ο ΙΣΘ και ο ΦΣΘ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχολιάζοντας ότι «αποτελεί μια κατάκτηση όλων των επιστημόνων υγείας». Παράλληλα, κάλεσαν τον κόσμο «να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο, για το καλό όλων μας»
Η αναστολή του νόμου
Θεωρητικά, λοιπόν, από χθες η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.
Ωστόσο, όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε. Οι λόγοι ήταν πρακτική, σύμφωνα με τον ΠΦΣ.
Η αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και η έλλειψη ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι).
Διαβάστε την αντίδραση του ΠΙΣ στην αναστολή του νόμου
Νέα νομοθετική ρύθμιση
«Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, έως τέλος του μήνα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα θεσμοθετεί την παράταση, δηλαδή το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να προσαρμοστούν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ και να ενημερωθούν όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί, οδοντίατροι κλπ, για τις αλλαγές.