Έναν επενδυτικό κύκλο, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2021 και διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ορίζει η αναλυτική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν οι Υπουργοί Υγεία και Ανάπτυξης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, καθορίζονται και ανώτατο ποσό για τις δαπάνες της περιόδου αυτής. Πρόκειται για ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις «συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής».
Μεταξύ των δαπανών που θα εκπέσουν από το clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις την παραπάνω περίοδο θα περιλαμβάνονται δαπάνες έρευνας, αμοιβές προσωπικού και συνεργατών, κόστος κλινικών μελετών, αλλά και νέων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «το αίτημα ενίσχυσης μπορεί να υποβληθεί είτε για το σύνολο της περιόδου 01.10.2021 έως 31.12.2023 είτε για ενδιάμεση χρονική περίοδο, πριν την έναρξη εργασιών και δαπανών για το έργο ή την δραστηριότητα».
Βέβαια, το ποσό του συμψηφισμού clawback - επενδύσεων θα έχει και «ταβάνι», το οποίο έχει τοποθετηθεί στα 250 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ των επενδύσεων που θα συμψηφίζονται με το clawback, που καταβάλλουν οι εταιρείες σε ετήσια βάση το αντίστοιχο διάστημα, κατανέμονται ως εξής:
- το ποσό συμψηφισμού για την περίοδο 01.10.2021-30.06.2022, ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ (εκταμίευση 2022)
- το ποσό συμψηφισμού για την περίοδο 01.07.2022-31.12.2022 ανέρχεται επίσης σε 75 εκατ. ευρώ ευρώ (εκταμίευση 2023)
- το ποσό συμψηφισμού για την περίοδο 01.01.2023-31.12.2023 ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (εκταμίευση 2024).
Οι δαπάνες που θα επιλέγονται για συμψηφισμό
Στο άρθρο 4 της ΚΥΑ προσδιορίζονται οι επιλέξιμές δαπάνες για συμψηφισμό. Μεταξύ αυτών είναι αμοιβές κάθε βαθμίδας προσωπικού, αποσβέσεις δαπανών αγοράς ή leasing μηχανολογικού εξοπλισμού και οργάνων εργαστηριακής υποδομής, εξαρτήματα, εγκαταστάσεις ημιβιομηχανικών δοκιμών και λοιπός εξοπλισμός (πχ ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τη μελέτη). Ακόμη, αποσβέσεις δαπανών αγοράς, κατασκευής, ανέγερσης, επέκτασης ή επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης κτιρίων και συμβάσεις για συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες ή φορείς (ιδιωτικά εργαστήρια και επιχειρήσεις, νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια).
Σε ό,τι αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) φαρμάκων, οι δαπάνες αφορούν σε ενέργειες για την κυκλοφορία φαρμάκου είτε σε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, είτε για ανάπτυξη πρώτης ύλης, αλλά και κλινικές μελέτες (φάσεων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), μελέτες φαρμακοκινητικής, φαρμακοδυναμικής βιοισοδυναμίας, σταθερότητας. Σχετίζεται ακόμα και με δοκιμαστικές παρτίδες, νέες τεχνολογίες, μελέτες σκοπιμότητας, συστήματα πληροφορικής, αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων και πληροφοριών.
Αντιστοίχως, εξαιρούνται της απόφασης οι περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις με επιλέξιμες δαπάνες 100 εκατ. και πάνω, αλλά και ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη εάν το έργο αφορά:
- Βιομηχανική έρευνα 20 εκατ. ευρώ και πάνω ανά επιχείρηση και έργο,
- Πειραματική ανάπτυξη 15 εκατ. ευρώ και πάνω ανά επιχείρηση και έργο,
- Ενισχύσεις για μελέτες σκοπιμότητας για προετοιμασία ερευνητικών δραστηριοτήτων από 7,5 εκ. ευρώ και πάνω ανά μελέτη.