Τις επιπτώσεις της χρήσης ρεμδεσιβίρης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας, αξιολογεί μελέτη του Πανεπιστημίου Saint Camillus. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το όφελος του φαρμάκου τόσο για τους ασθενείς, με τη μείωση των ημερών νοσηλείας και των πιθανοτήτων εισόδου τους στη ΜΕΘ, όσο και για το ΕΣΥ, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.
Παρεμβάσεις, όπως η χρήση μάσκας, ο περιορισμός μετακινήσεων και η τήρηση αποστάσεων, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αποτροπή ή των περιορισμό της διασποράς του κορονοΐού. Ωστόσο, απαραίτητη θεωρείται και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε όσο το δυνατόν λιγότεροι ασθενείς να εισέρχονται στις ΜΕΘ και να μη χάνουν τη μάχη με την COVID-19. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η χρήση θεραπευτικών λύσεων, όπως η ρεμδεσιβίρη.
Οι Ιταλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα προγνωστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν πως διαμορφώνονται οι νοσηλείες και τα κόστη της υγειονομικής περίθαλψης, με εστίαση και στη νοσηλεία στις ΜΕΘ ασθενών με COVID-19, όταν στη θεραπεία περιλαμβάνεται η ρεμδεσιβίρη.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης παρουσιάζει ότι το θεραπευτικό όφελος, που εκτιμάται ότι επιτυγχάνει η ρεμδεσιβίρη, συνδυάζεται με σημαντικές εξοικονομήσεις. Η ρεμδεσιβίρη είναι το πρώτο και το μοναδικό αντι-ιικό φάρμακο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. για τη θεραπεία της COVID-19.
Το μοντέλο αξιοποίησε επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα (ο δείκτης Rt) και καθημερινά στοιχεία νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ιταλία. Προέβλεψε την εξέλιξη της πανδημίας σε περίοδο 20 εβδομάδων, στο επίπεδο αριθμού λοιμώξεων, εισαγωγών σε ΜΕΘ κα θανάτους.
Όπως, λοιπόν, υπογραμμίζει η ομάδα οικονομολόγων της υγείας του ιταλικού πανεπιστημίου, η υιοθέτηση της ρεμδεσιβίρης στο μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά 17.000 αλλά και να πιθανόν να αποτρέψει περίπου 7.000 θανάτους, σε 5 μήνες.
Αυτός ο περιορισμός των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ μεταφράζεται και σε εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας έως και 430 εκατ. ευρώ!
Το μέσο ημερήσιο κόστος νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας της γειτονικής χώρας ανέρχεται σε 1.600 ευρώ (ανάλογα φυσικά με τις θεραπείες και τις υπηρεσίες που θα χορηγηθούν).
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ABOUTOpen HTA & Market Access, υπολογίστηκαν οι επιπτώσεις της προσθήκης ρεμδεσιβίρης στη θεραπεία σε τρία επίπεδα: στην παραπάνω βασική υπόθεση, το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο.
Το καλύτερο, αισιόδοξο, σενάριο έλαβε ως παράμετρο τη μείωση του Rt κατά 0,2 μονάδες την εβδομάδα (εκκινώντας από την 5η), που σημαίνει 1,3 εκατομμύριο άτομα να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, περίπου 25 χιλιάδες νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.670 θανάτους.
Η εισαγωγή ρεμδεσιβίρης, σε αυτό το σενάριο, μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μείωση 12.500 νοσηλειών σε ΜΕΘ και 4.800 θανάτων. Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε εξοικονομήσεις περίπου 294 εκατ. ευρώ.
Το χειρότερο, απαισιόδοξο, σενάριο υπολογίζει Rt σταθερά στο 1.1 έως τη 12η εβδομάδα και τις επόμενες (έως και την 20η εβδομάδα) το δείκτη να κολλάει στο 1. Βάσει αυτών προβλέπεται πως 5,4 εκατομμύρια άτομα θα έχουν κολλήσει κορονοϊό, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα έφθαναν τις 62.500 και 27.159 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εισαγωγή της ρεμδεσιβίρης θα οδηγούσε σε μείωση ίση με 25.750 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 15.047 θανάτους. Στο κόστος, η εξοικονόμησηση υπολογίζεται σε 512 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα της ιταλικής μελέτης καταδεικνύουν με σαφήνεια πως η εισαγωγή της ρεμδεσιβίρης στη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 431 εκατ. ευρώ, αποφεύγοντας 17.150 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 6.923 θανάτους, σε ένα πανδημικό κύμα που 20 εβδομάδων.
Εν ολίγοις, η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μπορεί να μειώσει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών με COVID-19, να μειώσει τις επιπλοκές (π.χ. νοσηλεία στη ΜΕΘ) αλλά και να εξοικονομήσει υγειονομικούς πόρους κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση των επιπτώσεων της COVID-19 στο πλαίσιο του ΕΣΥ.