Ειδικότερα, το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του. Ειδικότερα, η κύρια ανησυχία είναι ότι η νέα παραλλαγή είναι 40% -70% πιο μεταδοτική. Πολλοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που φοβούνται ότι η νέα μετάλλαξη θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ωστόσο, η AstraZeneca που παρασκευάζει δικό της εμβόλιο μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιη ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
«Το AZD1222 (υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που παρατηρούνται σε αυτό το νέο ιικό στέλεχος δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης των ακίδων», δήλωσε η AstraZeneca. στο Reuters.
«Μέσω του εμβολιασμού με το AZD1222, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εκπαιδεύεται για την αναγνώριση πολλών διαφορετικών τμημάτων της πρωτεΐνης των ακίδων, έτσι ώστε να μπορεί να εξαλείψει τον ιό εάν εκτεθεί αργότερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.
Οι φαρμακευτικές προσπαθούν να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους ενάντια στη νέα μετάλλαξη του ιού που εξαπλώνεται γρήγορα στη Μεγάλη Βρετανία
Σε τι φάση βρίσκεται το εμβόλιο της AstraZeneca
Δεδομένα από τις δοκιμές της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 62% για τους συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, αλλά 90% για μια μικρότερη υποομάδα στην οποία δόθηκε μισή και στη συνέχεια μια πλήρης δόση.
Το Reuters ανέφερε αργά την Τρίτη ότι η Ινδία είναι πιθανό να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για επείγουσα χρήση έως την επόμενη εβδομάδα.
Το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακευτικής θεωρείται ζωτικής σημασίας για χώρες χαμηλού εισοδήματος και εκείνες σε θερμά κλίματα, επειδή είναι φθηνότερο, ευκολότερο στη μεταφορά και μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου.
Θυμίζουμε ότι το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί από τον FDA ενώ αυτό της Pfizer έχει λάβει το πράσινο φως τόσο από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)