Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ένταξη Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης και Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας στα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης», αναφέρονται τα εξής:
«Από 1ης.1.2024 ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.) εντάσσονται στα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του άρθρου 254 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), με αναλογική εφαρμογή των οριζομένων για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)».
Ειδικότερα, η ιατροφαρμακευτική δαπάνη του ΕΔΟΕΑΠ θα ακολουθεί το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στον ΕΟΠΥΥ. Οι αλλαγές, μάλιστα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Στο άρθρο 22, που εντάχθηκε στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται ακόμη ότι, «η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει μετά από αναλογική κατανομή του εκάστοτε ετήσιου (κλειστού) προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση αφενός με τον αριθμό των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ανασφάλιστων που καλύπτονται από αυτόν και αφετέρου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. κατά περίπτωση».
Και αυτό γιατί «από το συνολικό ποσό έκπτωσης [των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ταμεία], το ποσοστό που αντιστοιχεί στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. προκύπτει αναλογικά με τον αριθμό των ασφαλισμένων τους, σε σχέση με τον αριθμό των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ανασφάλιστων που καλύπτονται από τον τελευταίο και το αναλογούν ποσό επιμερίζεται ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών σκευασμάτων».
Σύμφωνα με την ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, η αλλαγή κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους ίσης μεταχείρισης όμοιων φορέων, καθώς τόσο ο ΕΔΟΕΑΠ όσο και το ΤΥΠΕΤ αποτελούν κύριους φορείς ασφάλισης υγείας, όπως και ο ΕΟΠΥΥ. Επομένως, αναφορικά με τα εφαρμοζόμενα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δέον είναι να εφαρμόζονται και σε αυτούς τα ισχύοντα για τον ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ να ισχύσει και στο Ταμείο μας, όπως στον ΕΟΠΥΥ, η ρήτρα clawback για επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, η κυβέρνηση νομοθετεί τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στον ΕΔΟΕΑΠ, τις οποίες εξομοιώνει πλήρως με αυτές του ΕΟΠΥΥ, για να ισχύσει το clawback, το οποίο όμως δεν ωφελεί τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες περικοπές και αύξηση της συμμετοχής τους στο φάρμακο, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα λειτουργεί πλήρως με όρους ΕΟΠΥΥ».