Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ (PRAC), η οποία παρακολουθεί τις παρενέργειες των φαρμάκων, αφού εξέτασε τα υπάρχοντα στοιχεία ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή των πληροφοριών και οδηγιών για την χρήση του φαρμάκου
Το πόρισμα δημοσιεύεται μετά την επέκταση της έρευνας μέχρι τον Δεκέμβριο για τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους που είναι γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 ώστε να συλλεγούν περισσότερα στοιχεία από τις φαρμακοβιομηχανίες για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.
Η ανάλυση των στοιχείων ξεκίνησε τον Ιούλιο αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ισλανδίας επεσήμανε τρεις περιπτώσεις ασθενών με τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού μετά την χρήση των φαρμάκων της Novo Nordisk. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα φάρμακα που περιέχουν είτε σεμαγλουτίδη είτε λιραγλουτίδη.
Η λιραγλουτίδη είναι η δραστική ουσία φαρμάκου για την απώλεια βάρους της Novo Nordisk, ενώ η σεμαγλουτίδη είναι η δραστική ουσία του Wegovy άλλου ευπώλητου φαρμάκου για τον διαβήτη.
Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανέλυσε και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, η οποία δεν κατέληξε σε ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην χρήση της σεμαγλουτίδης και των αυτοκτονικών τάσεων.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα άλλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ανθρώπου με διαβήτη τύπου 2 δεν έδειξε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην χρήση φαρμάκων GLP-1 και τον κίνδυνο επεισοδίων σχετιζόμενων με αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό.
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Ιανουάριο κατέληξε επίσης ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα φάρμακα GP-1 και αυτοκτονικές σκέψεις ή πράξεις.
Ωστόσο οι γιατροί βρίσκονται σε επιφυλακή για μη καταγεγραμμένους μέχρι σήμερα κινδύνους καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ασθενείς αρχίζουν την λήψη αυτών των φαρμάκων για απώλεια βάρους.
Η αύξηση των κινδύνων αυτοκτονίας έχουν οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές κατά το παρελθόν να εκδώσουν αυστηρές προειδοποιήσεις για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, το οποίο δεν πήρε ποτέ άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη αποσύρθηκε το 2008 αφού συνδέθηκε με αυτοκτονικές σκέψεις.
Η PRAC ανακοίνωσε τον Οκτώβριο έπειτα από έρευνα ότι δεν βρήκε αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα φάρμακα GLP-1 και τον καρκίνο του θυρεοειδούς.