Η ερώτηση έγινε σε μια περίοδο που οι σκέψεις για την ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού θεωρείται ότι ενδεχομένως δημιουργήσουν προβλήματα.
Την ίδια ώρα τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής τα οποία και ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι διατηρούν την ανοσία τους για ένα εξάμηνο και την διατηρούν σε ένα καλό ποσοστό και μετά από αυτό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι λοιπόν στην ίδια κατάσταση με τους ανεμβολίαστους οι εμβολιασμένοι ακόμα και μετά το πέρας του εξαμήνου.
Όπως απάντησε πάντως ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας : «Αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως περίοδο λήξης τον έναν χρόνο και θα το επανεξετάσει. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα λήξης. Η αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικής σημασίας, το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές όπως και η κ. Θεοδωρίδου από την επιστημονική πλευρά, όσον αφορά την προστασία του ατόμου. Σχετικά με το διοικητικό κομμάτι την απόφαση παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα λήξης. Δεν μπορεί να ισχύει κάτι για μας και να μην ισχύει για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους όποια απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τη συζητήσουμε και εμείς και θα την ακολουθήσουμε σαν χώρα. Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι η χώρα μας είναι έχει προωθήσει πολύ περισσότερο την εφαρμογή της τρίτης δόσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
«Αν έχετε γνωστούς στο εξωτερικό θα δείτε ότι είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με το άνοιγμα της τρίτης δόσης» είπε στο news4health.gr