Από την 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όπως έχει γνωστοποιηθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν άτομα τα οποία επρόκειτο να κάνουν τρίτη δόση τις προηγούμενες ημέρες αλλά η κακοκαιρία «Ελπίς» «πάγωσε» το ραντεβού τους, ενώ αρκετοί είναι που νόσησαν ή και νοσούν και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.
Ολιγοήμερη παράταση
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί μια παράταση λίγων ημερών με το πιο πιθανό σενάριο να δείχνει ότι θα δοθεί περιθώριο μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου. Λογικά η απόφαση θα δώσει δηλαδή ένα περιθώριο 5 ημερών (το πολύ μια εβδομάδα).
Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής για να πράξουν αναλόγως όπως επιβεβαίωσαν στο news4health.gr.
Όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με όσους επαναμολύνονται και ειδικά σχετικά σύντομα, καθώς δεν μπορούν να βγάλουν νέο πιστοποιητικό αμεσα. Όπως τόνισαν προσεχώς αναμένεται να δοθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.
Δεν υπάρχει ωστόσο καμία άλλη ενημέρωση ή διευκρίνιση για τα άτομα αυτά και την εξυπηρέτησή τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ένα άτομο μπορεί να νοσεί και κάνοντας χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μπορεί να κυκλοφορεί «ανενόχλητο» όπως είχε αποκαλύψει το news4health.gr. Παράλληλα, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται ένα μήνα να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ ενώ αντίστοιχα το πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζεται 14 ημέρες. Παρόλα αυτά όπως είχε επίσης αποκαλύψει το news4health αναμένεται το πιστοποιητικό νόσησης να εκδίδεται νωρίτερα στις 14 μέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να «κλειδώσει» και στις 10 μέρες.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/1 το τοπίο είναι πραγματικά «θολό» γιατί το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επομένως, όπως είχε επισημάνει ξανά το news4health.gr μετά το τρίμηνο από την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, αν κάποιος έχει παραμείνει ανεμβολίαστος, τότε δε θα απολαμβάνει τις ελευθερίες των εμβολιασμένων όπως ήταν γνωστό. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα στην περίπτωση των ατόμων που είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, όσοι νοσούν εκ νέου από τον κορονοϊό, δε μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης σύμφωνα με το εδάφιο αυτό και αντικρούει τις πρώτες πληροφορίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είχαν τονίσει ότι τα πιστοποιητικά των εμβολιασμένων ατόμων θα «παγώνουν» όταν αυτά νοσούν.
Ο κ. Γεωργαντάς είχε μάλιστα δηλώσει (7/1) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι για να προχωρήσει στην πράξη αυτό το «πάγωμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα και είναι στο χέρι του ατόμου που νοσεί να μην χρησιμοποιεί το πιστοποιητικο εμβολιασμού για την ώρα. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται προσεχώς και αυτό το θέμα να λυθεί σύμφωνα με πληροφορίες.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σήμερα θα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στην παράταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.