Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η χορήγηση των αντιικών χαπιών σε κατ΄οίκον ασθενείς με COVID, που έχει παρασκευάσει η MSD (γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ), ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση (27/1) η κ. Γκάγκα.
Σε σημερινή της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Γκάγκα εξήγησε τη διαδικασία. Τα χάπια θα δίνονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που διαγιγνώσκονται θετικοί είτε με rapid είτε με PCR και εφόσον έχουν συμπτώματα, πριν περάσουν πολλές μέρες, στην αρχή της νόσου.
Για να λάβει κάποιος τα χάπια, δεν μπορεί να πάει μόνος του στο φαρμακείο και να τα παραλάβει. Αντιθέτως, πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του και εφόσον εκείνος κρίνει ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, υποβάλει την αίτηση. Αυτή η αίτηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (όπως με τα μονοκλωνικά) και εξετάζεται από Ειδική Επιτροπή, που θα αποφασίσει αν ο ασθενής πληροί τα κριτήρια για να λάβει το χάπι.
Η απάντηση δίνεται εντός 24ωρου και αποστέλλεται SMS τόσο στο γιατρό που συνταγογραφεί όσο και στον ασθενή που θα λάβει τη θεραπεία.
«Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, τα χάπια δίνονται σε άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά αντισώματα (δε χορηγούνται πια) για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα. Ωστόσο, δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
Η εξήγηση της Γκάγκα για το μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα
«Οι θάνατοι μας προβληματίζουν όλους και πρώτους από όλους εμάς τους γιατρούς», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα των θανάτων είναι πολυπαραγοντικό.
Κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις, αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κα Γκάγκα τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.