Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΠΟΥ (WHO) , τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα (ή αλλιώς αιμορραγικού πυρετού) ανέρχονται στα 135 επιβεβαιωμένα (και 21 πιθανά κρούσματα) τα οποία αναφέρονται από 8 διαφορετικές περιφέρειες.
Όπως έγινε γνωστό, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται σε 53 , ενώ όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής, έχουν αναρρώσει μόλις 62 ασθενείς.
Σε «τεντωμένο σχοινί» η κυβέρνηση της Ουγκάντας
«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στην περιοχή Mubende, όπου ξεκίνησε η επιδημία, φαίνεται να αποδίδουν. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί από την πρωτεύουσα Καμπάλα και την περιοχή της Κασσάντα. Ένα κρούσμα έχει επίσης αναφερθεί από την περιοχή Massaka, στα νότια της χώρας.
Ο εντοπισμός κρουσμάτων σε πολλές διαφορετικές περιφέρειες είναι ξεκάθαρα ανησυχητικός.
Η κύρια εστίασή μας τώρα είναι να ενισχύσουμε τον εντοπισμό επαφών, τη συμμετοχή της κοινότητας και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.
Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ουγκάντα σε κάθε διάσταση της ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και του εξοπλισμού κέντρων θεραπείας, της παροχής γεννητριών, της εκπαίδευσης εργαζομένων στον τομέα της υγείας και πολλά άλλα.
Για να χρηματοδοτήσουμε το έργο μας για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ουγκάντα για να ανταποκριθεί στην επιδημία και για να στηρίξουμε τις γειτονικές χώρες να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε διασυνοριακή μετάδοση, ο ΠΟΥ ζητά 88 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πως μεταδίδεται ο Έμπολα- Τα συμπτώματα
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους.
Η νόσος να εκδηλωθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατου και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανικές ανεπάρκειες. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.