Το δέρμα με δέρμα βοηθάει να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός της μήτρας, υποστηρίζει τις μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό και να αναπτύξουν μια σχέση με το μωρό τους. Το δέρμα με δέρμα είναι η πρακτική της τοποθέτησης του μωρού απευθείας στο γυμνό στήθος της μητέρας μετά τη γέννηση, καλυμμένο με μια κουβέρτα για περίπου μία ώρα.
Οι νέες κατευθυντήριες συμβουλεύουν ότι η επαφή με το δέρμα με έναν φροντιστή, γνωστή ως φροντίδα της μητέρας καγκουρό, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τη γέννηση, χωρίς καμία αρχική περίοδο σε θερμοκοιτίδα. Αυτή η αλλαγή αμφισβητεί την προηγούμενη καθοδήγηση και την κοινή κλινική πρακτική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαφής με δέρμα με δέρμα για πρόωρα και μικρά μωρά μετά τη γέννηση.
«Τα πρόωρα μωρά μπορεί να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αλλάξουν τον κόσμο – αλλά σε κάθε μωρό πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ . «Αυτές οι οδηγίες δείχνουν ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων για αυτά τα μικροσκοπικά μωρά δεν αφορά πάντα την παροχή των πιο υψηλής τεχνολογίας λύσεων, μάλλον τη διασφάλιση της πρόσβασης στη βασική υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες των οικογενειών».
Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία
Η προωρότητα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα και πάνω από 20 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται με χαμηλό βάρος. Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται και η προωρότητα έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Δείτε επίσης: «Συναγερμός» ΠΟΥ για παιδικά σιρόπια κατά του βήχα - Συνδέονται με 66 θανάτους
Ανάλογα με το πού γεννιούνται, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μειώνουν την πιθανότητα επιβίωσης ενός πρόωρου μωρού. Ενώ οι περισσότεροι που γεννήθηκαν στις ή μετά τις 28 εβδομάδες σε χώρες υψηλού εισοδήματος θα επιβιώσουν, αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζονται στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με ποσοστά επιβίωσης τόσο χαμηλά όσο 10%.
Το δέρμα με δέρμα είναι σημαντικό για την επιβίωση
Τα περισσότερα πρόωρα μωρά μπορούν να σωθούν μέσω εφικτών, οικονομικά αποδοτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής φροντίδας κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, της πρόληψης και διαχείρισης κοινών λοιμώξεων και της φροντίδας της μητέρας καγκουρό που συνδυάζει το δέρμα με το δέρμα σε ειδική σφεντόνα ή περιτύλιγμα. για μεγάλες περιόδους και αποκλειστικό θηλασμό.
Προηγούμενες συστάσεις συμβούλευαν μια αρχική περίοδο χωρισμού από τον κύριο φροντιστή τους, με προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του μωρού σε θερμοκοιτίδα ή θερμαντήρα. Αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε περίπου τρεις έως επτά ημέρες.
Η νέα συμβουλή του ΠΟΥ αναφέρει ότι η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση σώζει πολλές περισσότερες ζωές, μειώνει τις λοιμώξεις και την υποθερμία και βελτιώνει τη διατροφή.
«Η πρώτη αγκαλιά με έναν γονέα δεν είναι μόνο συναισθηματικά σημαντική, αλλά και απολύτως κρίσιμη για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης και των αποτελεσμάτων υγείας για μικρά και πρόωρα μωρά», δήλωσε η Δρ Κάρεν Έντμοντ, ιατρός για την υγεία των νεογνών στον ΠΟΥ. «Μέσα από την εποχή του COVID-19, γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες αποχωρίστηκαν άσκοπα από τα μωρά τους, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν νωρίς ή μικρά. Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν την ανάγκη παροχής φροντίδας για τις οικογένειες και τα πρόωρα μωρά μαζί ως μονάδα και διασφαλίζουν ότι οι γονείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη σε μια περίοδο που συχνά είναι μοναδικά αγχωτική και αγχώδης».
Αυτές οι συστάσεις μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε νέες χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς δεν απαιτείται εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας ή αξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι επίσης ευεργετικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ανεπιφύλακτα τον θηλασμό για περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για τα πρόωρα και χαμηλού βάρους μωρά γέννησης, με στοιχεία που δείχνουν ότι μειώνει τους κινδύνους μόλυνσης σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα. Όπου η μητρική γάλα δεν είναι διαθέσιμη, η μητρική γάλα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενισχυμένη «πρόωρη φόρμουλα» εάν δεν υπάρχουν τράπεζες γάλακτος χορηγών.