Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία, που περιλαμβάνει 3 βασικούς Πυλώνες και 20 Δράσεις για τους πολίτες, παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Η επόμενη φάση αφορά στον προσυμπωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί το ενδιαφέρον στην πρόληψη, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την εξέλιξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ανακοινώνοντας πως ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται στο συνολικό πρόγραμμα Σπ. Δοξιάδης.
Όπως διευκρίνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη η σχετική ΚΥΑ έχει εκδοθεί και προχωράνε οι τεχνικές διαδικασίες για αποστολή των SMS στους δικαιούχους του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εντός του Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών θα υποβληθούν σε τεστ παπ, hpv dna test (με την τεχνολογία thin prep), κολποσκόπηση και βιοψία, εφόσον χρειαστεί.
"Σήμερα βρεθήκαμε σε μια Λέσχη Φιλίας με κινητή μονάδα για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, μια δράση που θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές", ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν και μια σειρά δράσεων, που συνδέονται με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και της παχυσαρκίας ενηλίκων.
"Η χώρα μας δαπανά το 80% των πόρων της στο 20% των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία, δηλαδή σε επεμβάσεις, νοσηλείες, θεραπείες, που είναι βέβαια σημαντικές για να κερδίσουμε χρόνια, αλλά συχνά είναι χρόνια με αναπηρίες και προβλήματα",ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. "Με αυτές τις στρεβλώσεις μπήκαμε στην κρίση αλλά και στην πανδημία", τόνισε. Όπως ανέφερε, ήδη 60 χιλιάδες γυναίκες έχουν ανταποκριθεί στα μηνύματα που της κάλεσαν για εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, την Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη και την Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, που περιλαμβάνουν πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.
"Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις τόσων ετών και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Θεμελιώνοντας ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση και στόχο όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής", ανέφερε.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας, όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.
Κατά τη διετία 2018-2020, 1 στις 4 γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, 1 στις 2 γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο 1 στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.
Προγράμματα που αναπτύσσονται:
1.
Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
2. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ παπ, hpv dna test (με την τεχνολογία thin prep), κολποσκόπηση, βιοψία.
3. Καρδιαγγειακά: 4 εκ άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-70 και 50-70, λιπιδαιμικό προφίλ/νεότεροι και μεταβολικό σύνδρομο, προσωπικός ιατρός.
4. Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.
Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι άλλωστε ήδη σε εξέλιξη και έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα.
Η επόμενη φάση αφορά στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:
• 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
• 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test και
• 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία
Αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού hpv, αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.
Τελευταία τροποποίηση στις 18/03/2024 - 23:13