Έχοντας πλέον συμπληρωθεί τρία χρόνια πανδημίας και μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του covid-19, οι σχετικοί δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση.
Εν όψει και της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας και που θα ισχύσουν από 1η Απριλίου, με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Aθηνά Λινού, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα.
«Αυτά τα 3 χρόνια πανδημίας έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας, έχουν ταράξει και αντιστρέψει την ανθρωπότητα», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«O covid εξακολουθεί να υπάρχει και μαζί με αυτόν και η αγωνία εάν θα προκύψει κάποια νέα μετάλλαξη περισσότερο επιθετική , αν και κάτι τέτοιο δείχνει να απομακρύνεται ως πιθανότητα. Όμως, δυστυχώς έχουμε ακόμα θανάτους, περίπου 10 ημερησίως. Βέβαια, η πλειονότητα των ανθρώπων νοσούν ήπια αλλά την ίδια στιγμή , ένας πολύ μεγάλος αριθμός πάσχει από το σύνδρομο Long Covid που επηρεάζει το αναπνευστικό αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα», τόνισε, σημειώνοντας ως επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων καθώς, όπως είπε, το «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση του long Covid παραμένει άδειο.
Σύμφωνα με τη κ. Λινού, τα εμβόλια έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν ζωές παγκοσμίως, προφυλάσσοντας όχι μόνο από θάνατο αλλά και από σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό της ως προς το πότε εκπίπτει η δράση τους.
Σχολιάζοντας το πως ανταπεξήλθε η χώρα μας απέναντι στην πανδημία εκτίμησε ότι «δεν τα πήγαμε καλά σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου». Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα είχαμε 50-60% περισσότερους θανάτους από άλλες χώρες, σε σχέση με τον πληθυσμό μας ενώ «ήταν προβληματική και η νοσηλεία στις ΜΕΘ».
Κλείνοντας πρόσθεσε: «Πρέπει να ενδυναμωθεί και να εκπαιδευτεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ. Να είμαστε έτοιμοι, να παρακολουθούμε την κατάσταση, να διατεθούν χρήματα και να υπάρξει η σχετική εκπαίδευση σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας ώστε να μην ξαναζήσουμε τόσο άσχημες καταστάσεις».