Αρχικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν 88690 επαγγελματίες. Σήμερα αυτός ο αριθμός έχει φτάσει τους 100.984.
Στη συνέχεια ανέλυσε το πλάνο υγειονομικής ενίσχυση της Θεσσαλονίκης.
Σε πρώτη φάση, τον Αύγουστο του 2020, αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ COVID-19. Στη δεύτερη φάση προστέθηκαν 75 κλίνες ΜΕΘ COVID-19.
Φτάνοντας στην τρίτη φάση μετατρέπουν 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες πολυδύναμης ΜΕΘ COVID-9 με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες
Αυτή τη στιγμή η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 32% σύμφωνα με το Α.Π.Θ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο κόκκινο.
Τα νούμερα Κικίλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ
«10 μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μία πανδημία όλοι μαζί, μία γροθιά. Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση δημόσια Υγείας με πάνω από 9.000 θανάτους ανά ημέρα» ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Υγείας
Στη συνέχεια παρέθεσε τα εξής στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ
Ιούλιος 2019: παρέλαβε η κυβέρνηση 557 ΜΕΘ
Νοέμβριος 2020: 1082 ΜΕΘ μέχρι στιγμής και ετοιμάζονται αλλές 234 νέες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Υπουργός Υγείας συνέκρινε επίσης τις αναμονές στο ΕΣΥ τα πρηγούμενα χρόνια σε σχέση με σήμερα. «Όλους τους προηγούμενους χρόνους αυτήν την εποχή στο ΕΣΥ είχαμε κατά μέσο όρο 30-35 αναμονές ανά ημέρα. Οι ασθενείς περίμεναν για να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Τώρα έχουμε 0 αναμονές. Κανείς συμπολίτης μας, δηλαδή, δεν περιμένει σήμερα για κρεβάτι ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις κλίνες κορονοϊού δημιουργήθηκαν 4590 στις 7 ΥΠΕ.
Η συμμετοχή της Π.Φ.Υ. στη μάχη της πανδημίας και η αύξηση των rapid test
Σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΦΥ στην μάχη της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας σήμειωσε τα εξής: «Το ερώτημα μέχρο πρότινος ήταν αν θα εμπλακεί η ΠΦΥ στη μάχη για τον κορονοϊό. Αυτό συνέβη, καθώς 224 Κ.Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία μπορεί να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα και είτε να κάνουν τεστ COVID είτε να λαμβάνουν συμβουλές στην ΠΦΥ».
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30% των τεστ κορονοϊού . «Αυτό είναι πολύ μεγάλη βοήθεια γιατί οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Σχετικα με τον αριθμό των rapid test από το ξεκίνημα της πανδημίας τον
Μάρτιο γίνονταν: 982/ ανά ημέρα
Αυγουστό γίνονταν: 13.366/ ημέρα
Νοέμβριο: γίνονται 22.492 τεστ ανά ημέρα