Τα εμβόλια σύμφωνα με την τροπολογία πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- να έχουν λάβει προηγούμενη άδεια ή έγκριση από τον ΕΟΦ
- να υπάρχει θετική εισήγηση ένταξης τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού, που δημιουργείται.
Όσον αφορά τη διαδικασία προμήθειας μπορεί να πραγματοποιηθεί:
- μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ αναλογικά ανάμεσα στα κράτη μέλη
- με απευθείας προμήθεια κατά την διαπραγμάτευση με τη φαρμακευτική εταιρεία
Παράλληλα, για την ταχύτερη διάθεση των εμβολίων και την επαρκή διάθεση τους στη χώρα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με ψηφιακό σύστημα προτεραιοποίησης που δημιουργείται.
Ακόμη, δημιουργείται σύστημα προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού, από την ΗΔΙΚΑ, με στόχο τον προκαθορισμό της ημερομηνίας εμβολιασμού των προσώπων που έχουν εγγραφεί στο σύστημα προτεραιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτού δημιουργείται και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να επιβεβαιώνουν τη διαθεσιμότητα τους ως προς την προγραμματισμένη ημερομηνία του εμβολιασμού τους ή να επιλέγουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, διαφορετική ημερομηνία.
Όπως δήλωσε και στην απογευματινή ενημέρωση, ο ΓΓ ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους τα ραντεβού μπορούν να προσδιορίζονται και μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ.
Στη τροπολογία περιγράφεται επίσης ο τρόπος αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία συνιστούν αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ ορίζεται και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι εμβολιασμοί και το οποίο συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ.
Στους πολίτες που προσέρχονται σε εμβολιαστικό κέντρο χορηγείται ιατρική εντολή από τον επιβλέποντα ιατρό, που υπογράφεται και από τον εμβολιαζόμενος, αφού προηγουμένως ληφθεί σύντομο ιατρικό ιστορικό για τη διενέργεια του εμβολιασμού και εκδίδεται εντός της ίδιας ημέρας συνταγή στο e-prescription.
Οι νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, που διενεργούν τους εμβολιασμούς, έχουν δικαίωμα καταχώρισης των στοιχείων των εμβολιασθέντων στο συγκεκριμένο Εθνικό Μητρώο. Οι πολίτες μετά από κάθε εμβολιασμό θα μπορούν να ζητούν σχετική βεβαίωση ότι εμβολιάστηκαν.
Μάλιστα, μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εμβολιασμού και όσοι προβλέπεται αλλά δεν έχουν κληθεί.
Όπως σημειώνεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο μπορούν να προστεθούν νέα και ανατίθενται αρμοδιότητες εμβολιασμού σε δομές δημόσιας υγείας, όπως δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία από τον ΕΟΔΥ.
Ορίζεται ακόμη ότι πως ο Υπουργός Υγείας μπορεί να αποδέχεται δωρεές σχετικές με τον εμβολιασμό όπως για παράδειγμα για τη μεταφορά των εμβολίων ή την αποθήκευση τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας "Είναι μια προσπάθεια και μια μάχη η οποία θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες και ευελπιστούμε και με τη δική σας βοήθεια και του ελληνικού λαού, να ευοδωθεί με επιτυχία", είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: "Οι εξελίξεις είναι σημαντικές, ελπιδοφόρες. Έχουμε φτάσει στο σημείο της αρχής του τέλους, μιας τεράστιας περιπέτειας και κρίσης της δημόσιας υγείας, μιας πανδημίας που παρουσιάζεται στον κόσμο μια φορά στα 100 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμβολιάζομαστε και παύουμε να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να κρατάμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, να προσέχουμε την υγιεινή μας, να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Σημαίνει όμως ότι υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε".