Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτοσκοπός η παρακολούθηση των δεικτών αλλά η προστασία των πολιτών όσο η πανδημία είναι εδώ. «Μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση περιορισμών. Το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δηλαδή να εμβολιαστουμε όταν χρειαστεί και να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, με δέσμη μέτρων που σχεδιάζουμε αυτό το διάστημα».
Υπο συνεχή επανεξέταση η αποκλιμάκωση των μέτρων
Όπως πρόσθεσε: «Προφανώς και στη νέα φάση η πανδημία παραμένει, δεν αγνοούμε τους δείκτες, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση περιορισμών. Για τους εμβολιασμένους που πλέον δεν περιορίζονται πλην της μάσκας. Οι σκληροί δείκτες ήταν και προϊόν της υποχρεωτικότητας. Έχουμε πάει στο μισό των θανάτων συγκριτικά με δύο μήνες πριν. Τον Νοέμβριο είχαμε 55% εμβολιασμένους στο γενικό πληθυσμό και 65% στους ενήλικες και τώρα είμαστε στο 85% στους ενήλικες» είπε.
Όπως αναφέρθηκε φτάσαμε τους 27.000 θανάτους έως τα τέλη Μαρτίου από τους οποίους οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι. Τα νούμερα είναι αμείλικτα.
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το πλήρες πλαίσιο δράσης αποκλιμάκωσης από Μάιο έως τέλη καλοκαιριού είναι υπό συνεχή επανεξέταση.
Όπως δήλωσε ο ίδιος οι ανακοινώσεις θα αφορούν από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, καθώς η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Αναγκαία η χρηματοδότηση κλινικής έρευνας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε πως οι παραλλαγές του κορονοϊού και οι επαναλοιμώξεις, που αποτελούν το 3% επί του συνόλου των λοιμώξεων από τα τέλη Δεκεμβρίου, μας αναγκάζουν να δούμε με άλλο μάτι την επιδημία. «Τρεις είναι οι παράγοντες που πρέπει να εστιάσουμε: Στη σοβαρή νόσο, τις νοσηλείες και θανάτους, και όχι στον αριθμό των νέων κρουσμάτων», συμπλήρωσε.
Αλλα και ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνος Δημόπουλος εκτίμησε πως πρέπει να φύγει το σημείο εστίασης από τα κρούσματα και το testing αλλά να δοθεί βάρος στην διαχείριση της νόσου στο γενικο πληθυσμο και τις ευπαθείς ομάδες. «Χρειαζόμαστε συστήματα Υγείας με ενισχυμένες υποδομές, λειτουργική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χρηματοδότηση της κλινικής έρευνας, απελευθέρωση του μοντέλου απασχόλησης των γιατρών, ώστε να επιλέγουμε πλήρη ή όχι απασχόληση με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές», ανέφερε.
Τσιόδρας: «Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια»
«Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως χάνουμε σταδιακά την προστασία λοίμωξης από το εμβόλιο, το οποίο όμως διατηρεί την προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Κατά τον καθηγητή θα πρέπει οι προσπάθειες να εστιάσουν στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε αυτή τη φάση και να αποφασίσουμε, μέσω computer modeling, για τα κατάλληλα εμβόλια και τη δόση. «Χρειαζόμαστε πιο ευρεία εμβόλια, που θα προκαλούν ισχυρότερη μνήμη στο ανοσοποιητικό και που θα τα κάνουμε μια φορά το χρόνο ή ανα διετία», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε δε, σχολιάζοντας τις αναφοράς για το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πως «αν ήμασταν 100% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ θα ήταν μόνο εμβολιασμένα άτομα που δεν πέτυχαν ανοσιακή απόκριση με το εμβόλιο».
Τη συζήτησή τους συντόνισε ο διευθυντής του Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 FM, Βασίλης Χιώτης. Το Φόρουμε τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ολοκληρώνεται αύριο 9 Απριλίου.