Μιλώντας στον Alpha, o Βασίλης Κικίλιας, εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεπδο. «Είναι εμφανές ότι δεν άντεξαν τα συστήματα υγείας. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες», αναφερόμενος στην ασφυκτικές πιέσεις που έχουν δεχθεί τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας από την πανδημία του νέου κορονοϊου.
Υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία ισχυρή Δημόσια Υγεία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα πρέπει να αναθεωρηθούν, προφανώς και στη χώρα μας. Αναφέρθηκε τόσο σε δομικές αλλαγές, όσο και σε μισθολογικές, στις διαδικασίες προσλήψεων και φυσικά στο πεδίο της Εντατικής Θεραπείας.
«Ο τρόπος που είναι δομημένο το σύστημα, το μισθολογικό των γιατρών και των νοσηλευτών, το πώς τους προσλαμβάνουμε και πόσο γρήγορα μπορούμε να τους έχουμε, πόσες και ποιες ΜΕΘ έχουμε και πόσες χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα», ξεκαθάρισε. Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίηση του για τις περισσότερες από 4.000 εγκρίσεις και προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών.
Διπλή φθινοπωρινή απειλή
Οι πρώτες, άμεσες, αλλαγές αναμένεται να δρομολογηθούν το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία το σύστημα υγείας, θα πρέπει να προετοιμάζεται για τη διπλή απειλή του Φθινοπώρου : τη δεύτερη φάση του νέου κορονοϊού και τη νέα περίοδο της γρίπης.
«Η δέσμευσή μου λοιπόν είναι ένα σκληρό καλοκαίρι για εμάς, προετοιμασίας και δουλειάς. Γιατί του χρόνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο ιούς. Τον ιό της γρίπης και τον COVID. Και άρα πρέπει να είμαστε διπλά προετοιμασμένοι. Με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά τα μέτρα που παίρνουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι προσλήψεις που κάνουμε, η οργάνωση, να μην είναι μόνο λόγω αυτής της κρίσης Δημόσιας Υγείας. Να είναι η παρακαταθήκη που θα μείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η δύναμή του για το αύριο», κατέληξε.
«Φρενάρει» ο Covid-19 στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, «φρένο» στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάσουμε, αντιθέτως πρέπει να επιμείνουμε ώστε να διασφαλίσουμε τα επιτυχή αποτελέσματα.
Βέβαια, όπως ανέφερε και ο Καθηγητής, δεύτερο κύμα της νόσου αναμένεται από το Φθινόπωρο στην Ευρώπη και για αυτό τα μέτρα περιορισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται και να αίρονται αναλόγως.
«Ο σχεδιασμός γίνεται με πολύ προσοχή, καθώς δεν υπάρχει σχετική εμπειρία πουθενά στον κόσμο. Ακόμα και χώρες στην Άπω Ανατολή, που έζησαν κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο κύμα, ετοιμάζονται ακόμα και για τρίτο κύμα, σε περιοχές όπως επαρχίες της Κίνας και στο Honk Kong», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο ιός θα μείνει μαζί μας μήνες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι ευελπιστούμε να δούμε μια μείωση, οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλάνε για την εμφάνιση δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων και σταδιακή άρση τους», κατέληξε.