«Βρισκόμαστε για 4η φορά σε μία φάση ύφεσης της πανδημίας. Τις προηγούμενες φορές, η ύφεση οδήγησε σε τεράστια κύματα, τα οποία δεν οδήγησαν στο τέλος της πανδημίας, αλλά στην κατάρρευση του συστήματος.
Διαχειριζόμαστε τη νόσο, δεν έχουμε πίεση, οι διασωληνωμένοι που είναι αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο, είναι πάρα πολύ λίγοι.
Αυτό που βλέπουμε σε όλον τον κόσμο η πανδημία δε λέει να κοπάσει, η ανησυχία είναι μήπως προκληθεί νέο κύμα από την υπεραισιοδοξία μας ότι θα τελειώσει όλο αυτό, και από την χαλάρωση», ανέφερε αρχικά ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι με Όμικρον 2
«Η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι με Όμικρον 2. Η ανησυχία είναι εάν η μίξη της όμικρον και και της δέλτα δημιουργήσει κάποια στελέχη. Ο αριθμός των εμβολιασμών έχει πέσει. Ένα 30% των πολιτών μας άνω των 60 δεν έχει κάνει την 3η δόση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Για την έξαρση των κρουσμάτων μίλησε χθες 16/3 και ο κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.
Οι τρεις παράγοντες που έφεραν την έξαρση
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.
Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 07 Μαρτίου 2022 - 13 Μαρτίου 2022 (W10), το ποσοστό θετικότητας ήταν 7.24% σε σύνολο 1.790.954 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.55% σε σύνολο 2.567.295 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.02%.
Επομένως, το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την 9η εβδομάδα του 2022 όπου υπολογιζόταν στο 5,31%.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία θετικότητα είναι:
- Άνδρος: 9,71%
- Μήλος: 8,09%
- Ευρυτανίας: 5,29%
- Τήνου: 5,17%
- Ρεθύμνου: 5,02%
- Καρπάθου: 4,98%
- Ικαρίας: 4,91%
- Ηράκλειο: 4,84%
Ας σημειωθεί ότι αυξημένος είναι και ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καθώς εκτιμάται στο 1,04. Στις 9 Μαρτίου υπολογιζόταν στο 0,99.
Παράλληλα, αυξήθηκε ελαφρώς πάνω από τη μονάδα το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Περισσότερα για τη θετικότητα και το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών ΕΔΩ.