Με τη στρατηγική αυτή η ΕΕ εδραιώνει τον ηγετικό της ρόλο και επανεπιβεβαιώνει την ευθύνη της για την αποφασιστική αντιμετώπιση των κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και ανισοτήτων στον τομέα της υγείας: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για την ολοκλήρωση του προγράμματος για την παγκόσμια υγεία και την καταπολέμηση των απειλών κατά της υγείας στην εποχή των πανδημιών.
Η στρατηγική αυτή αποδίδει στην παγκόσμια υγεία τον ρόλο του βασικού πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ενός κρίσιμου γεωπολιτικού τομέα με κεφαλαιώδη σημασία για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.
Προωθεί ισότιμες εταιρικές σχέσεις, βιώσιμες και εποικοδομητικές, με βάση την πρωτοβουλία Global Gateway.
Με την ιδιότητά της ως η εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να καθοδηγεί τη δράση της ΕΕ με σκοπό τη διασφάλιση απρόσκοπτης και καλύτερης ετοιμότητας και αντίδρασης στις απειλές κατά της υγείας.
Μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων
Η στρατηγική προβάλλει τρεις βασικές αλληλένδετες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας:
- βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής·
- ενίσχυση των συστημάτων υγείας και προώθηση της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης·
- πρόληψη και καταπολέμηση των απειλών κατά της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών, με την εφαρμογή της προσέγγισης «Μία υγεία».
Σκοπός της στρατηγικής είναι να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν την καθολική υγεία στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030.
Για τον σκοπό αυτό, η στρατηγική επανεστιάζει τη δράση μας για την επίτευξη καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των προβλημάτων υγείας, όπως η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες.
Η στρατηγική τονίζει τη σημασία του να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες κακής υγείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η επισιτιστική ασφάλεια, οι συγκρούσεις και άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Ως εκ τούτου, η στρατηγική εισάγει μια στιβαρή προσέγγιση με τίτλο «υγεία σε όλες τις πολιτικές» σκοπός της οποίας είναι να διασφαλιστεί ότι ένα ευρύ φάσμα πολιτικών συμβάλλει πραγματικά στην επίτευξη των στόχων για την υγεία.
Προσδιορίζει τρεις βασικούς καταλυτικούς παράγοντες για τη βελτίωση της υγείας, και συγκεκριμένα την ψηφιακή μετάβαση, την έρευνα και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με συγκεκριμένες δράσεις που θα εξασφαλίσουν την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η στρατηγική επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια προστατεύοντας έτσι τους πολίτες από απειλές μέσω της ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης, καθώς και της έγκαιρης διάγνωσης.
Οι απειλές μπορεί να είναι χημικές, βιολογικές, πυρηνικές, ή να έχουν τη μορφή πανδημίας· μια τέτοια απειλή, που χαρακτηρίζεται σιωπηλός δολοφόνος, είναι και η μικροβιακή αντοχή.
Η στρατηγική προτείνει ευρύ φάσμα δράσεων για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών:
- πιο ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και στις ιατρικές θεραπείες μέσω της ενίσχυσης των τοπικών φαρμακευτικών συστημάτων και της τοπικής ικανότητας παραγωγής
- αξιόπιστους και δεσμευτικούς διεθνείς κανόνες όσον αφορά τις πανδημίες
- εντατικότερη επιτήρηση και ανίχνευση παθογόνων παραγόντων
- μια συνολική προσέγγιση που να ασχολείται με όλες τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του περιβάλλοντος, της υγείας των ζώων και των φυτών και της ανθρώπινης υγείας (προσέγγιση «Μία υγεία»)
Καθώς αναδύεται μια νέα παγκόσμια τάξη υγείας, η στρατηγική καθορίζει τα επόμενα βήματα της ΕΕ ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωσή της μέσω μιας δέσμευσης πιο στρατηγικής, πιο δυναμικής και πιο αποτελεσματικής.
Στηρίζοντας το νέο είδος ισχυρής παγκόσμιας διακυβέρνησης, την οποία έχει ανάγκη ο κόσμος σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μια τέτοια διακυβέρνηση προϋποθέτει έναν ΠΟΥ πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό, με υποχρέωση λογοδοσίας για τις πράξεις του και χρηματοδοτούμενο με βιώσιμο τρόπο, στο επίκεντρο του πολυμερούς συστήματος, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας μέσω της G7 και της G20, αλλά και με άλλους παγκόσμιους, περιφερειακούς και διμερείς εταίρους.
Διευρύνοντας τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις για την υγεία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway, με βάση την κοινή συμμετοχή και τη συνυπευθυνότητα των εταίρων μας.
Η βελτίωση της αυτοδυναμίας τους στον τομέα της υγείας θα τους διασφαλίσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αυτονομία και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στα πρόσωπα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και εκεί όπου η δράση μας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Θα επιδιωχθούν επίσης εταιρικές σχέσεις με προηγμένες οικονομίες.
Αξιοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» ώστε να ακούγεται μια πραγματικά ενιαία και ισχυρή φωνή, και να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός με τα κράτη μέλη, ώστε η πολιτική δράση και τα χρηματοδοτικά μέσα να συνδέονται στενά με τις νέες προτεραιότητες.
Αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση μέσω της προώθησης καινοτόμου χρηματοδότησης, συγκέντρωσης πόρων σε διεθνές επίπεδο και συνεπένδυσης από τις χώρες-εταίρους και άλλους παράγοντες, όπως ο ιδιωτικός τομέας.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού συγκαταλέγονται διεθνώς στους μεγαλύτερους χρηματοδότες της παγκόσμιας υγείας.
Η στρατηγική θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σημασία αυτής της σημαντικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς στην παγκόσμια υγεία χάρη στην πιο εμπεριστατωμένη χαρτογράφηση και τη στενότερη παρακολούθηση του αντικτύπου της.