Ο κ. Γώγος μίλησε σχετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, σημειώνοντας πως η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένει μια νόσος των νέων, αν και αρχίζει διστακτικά μία στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
«Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους της οικογένειας αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, ενώ σε λίγο καιρό ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης», σημείωσε.
«Έχει μεγάλη σημασία για τους νέους μας ,που διασκεδάζουν στις διακοπές τους να τηρούν στο μέγιστο δυνατόν τα μέτρα και να ελέγχονται με τεστ, τόσο πηγαίνοντας διακοπές όσο και επιστρέφοντας, κυρίως, από τις διακοπές. Ιδιαίτερα όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα και όταν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα», επεσήμανε.
Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως συνιστάται στους νέους άνω των 12 ετών ο άμεσος εμβολιασμός, υπογραμμίζοντας πως θα συμβάλει στην αποφυγή όλων των παραπάνω.
«Η συζήτηση με την οικογένεια, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο, έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, για να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές μας να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι υπάρχει και μεγάλη διαθεσιμότητα σε εμβόλια», εξήγησε.
Τόνισε δε ότι αυτό θα αποτελέσει και ευκαιρία να κερδηθεί το στοίχημα της εκπαίδευσης. Υπενθύμισε, παράλληλα, πρόσφατη μελέτη στο New England Journal of Medicine σύμφωνα με την οποία η ανοσιακή απάντηση στα παιδιά φθάνει το 98% και είναι ίδια τόσο στα παιδιά 12-17 όσο και στους νεαρούς ενήλικες 18 με 25 ετών.
Έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως έχει εμφανή οφέλη τόσο στο σύστημα υγείας, όσο και στην οικονομία και την κοινωνία.
«Το εμβόλιο είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας», συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.