Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα καταγράφονται σχεδόν μόνιμα πάνω από 60 θάνατοι COVID τουλάχιστον κάθε μέρα. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, μετράμε τριψήφιο αριθμό θανάτων. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις γι΄αυτό το φαινόμενο.
Αρχικά, ο κ Πλεύρης υποστήριξε ότι αν δούμε το θέμα των θανάτων από COVID, στη συνολική του έκταση, η Ελλάδα βρίσκεται στους θανάτους «σε πολύ χαμηλότερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πιο προηγμένα συστήματα υγείας».
Που αποδίδει, όμως, ο κ. Πλεύρης την επίμονη καταγραφή θανάτων στη χώρα μας;
Οι 3 παράγοντες που κρατάνε ψηλά τους θανάτους
Αρχικά, στη πολύ μεγάλη ένταση με την οποία ήρθε το 4ο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα», κάτι που δεν συνέβη με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες. «Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, δυστυχώς, είναι συμπολίτες μας κατά βάση ανεμβολίαστοι, το 84% των διασωληνωμένων δεν έχει κάνει το εμβόλιο, οι οποίοι είναι θύματα του τελευταίου διαστήματος της «Δέλτα», η οποία είχε μία τρομακτική νοσηρότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους τρεις μήνες, κατάφερε να φτάσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ποσοστά εμβολιασμού.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, που εφαρμόστηκαν τα μέτρα υποχρεωτικότητας, από το 67% έφτασε στο 82%. «Αυτές οι 15 μονάδες προστέθηκαν προοδευτικά με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας, που τώρα πεθαίνουν και ήταν διασωληνωμένοι ή βρίσκονταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλές ημέρες, να μην είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Τέλος, ο τρίτος παράγοντας αποδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας στο «διαχρονικό», όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα με τις ΜΕΘ, το οποίο «υπήρχε και στην προ πανδημίας περίοδο».
«Μπορεί να υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ και να έχουμε πλέον 1300, μοιρασμένες για Covid και non Covid περιστατικά, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά την παρεχόμενη υπηρεσία στη χώρα μας, ειδικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία που το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων» ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι ο ίδιςο μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, επεξεργάζονται ένα σχέδιο, βλέποντας πώς είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.
«Βεβαίως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή, δίνουν τον αγώνα και τους σεβόμαστε, αλλά από εκεί και πέρα θέματα υποδομών, που μπορεί να υπήρχαν σε περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να βελτιωθούν και αυτό είναι το σχέδιο και της Κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης» κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.