Η καπνοβιομηχανία στοχεύει αδυσώπητα στους νέους με προϊόντα καπνού και νικοτίνης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και 9 στους 10 καπνιστές να ξεκινούν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Τα προϊόντα αυτά έχουν επίσης καταστεί πιο προσιτά για τους νέους μέσω της πώλησης τσιγάρων μιας χρήσης και ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία συνήθως δεν έχουν προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στην υγεία.
Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα τις εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα που απευθύνονται στους νέους μοιάζοντας με σχολικά είδη, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ακόμη και αρκουδάκια.
«Είτε κάθονται στην τάξη, είτε παίζουν παιχνίδια έξω είτε περιμένουν στη στάση του σχολικού λεωφορείου, πρέπει να προστατεύσουμε τους νέους από το θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα και τις τοξικές εκπομπές των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς και από τις διαφημίσεις που προωθούν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Dr. Ruediger Krech, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο νέος οδηγός και η εργαλειοθήκη αποτελούν αναλυτικά εγχειρίδια για τα σχολεία προκειμένου να δημιουργήσουν σχολικές μονάδες απαλλαγμένες από νικοτίνη και καπνό, αλλά απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση από εκπαιδευτικούς, προσωπικό, μαθητές, γονείς κ.ά. Ο οδηγός και η εργαλειοθήκη περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των μαθητών για τη διακοπή του καπνίσματος, τις εκπαιδευτικές εκστρατείες, την εφαρμογή πολιτικών και τον τρόπο επιβολής τους.
Ο οδηγός επισημαίνει τέσσερις τρόπους για την προώθηση ενός περιβάλλοντος χωρίς νικοτίνη και καπνό για τους νέους:
- απαγόρευση των προϊόντων νικοτίνης και καπνού στις σχολικές εγκαταστάσεις,
- απαγόρευση της πώλησης προϊόντων νικοτίνης και καπνού κοντά σε σχολεία,
- απαγόρευση των άμεσων και έμμεσων διαφημίσεων και της προώθησης προϊόντων νικοτίνης και καπνού κοντά σε σχολεία- και
- άρνηση χορηγίας ή συνεργασίας με βιομηχανίες καπνού και νικοτίνης.
Στη δημοσίευση επισημάνθηκαν χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία πολιτικές που υποστηρίζουν πανεπιστημιουπόλεις χωρίς καπνό και νικοτίνη, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Κιργιζία, το Μαρόκο, το Κατάρ, η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Ουκρανία.
Ο νέος οδηγός του ΠΟΥ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία σχολείων χωρίς νικοτίνη και καπνό που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών. Οι πολιτικές απαλλαγής από νικοτίνη και καπνό βοηθούν στην πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους, στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και παραγωγικού μαθητικού σώματος, στην προστασία των νέων από τις τοξικές χημικές ουσίες του παθητικού καπνίσματος, στη μείωση των απορριμμάτων από τσιγάρα και στη μείωση του κόστους καθαρισμού.
Για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλες τις χώρες να καταστήσουν όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους εντελώς απαλλαγμένους από το κάπνισμα, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού.