Ποιοτικά κριτήρια για τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους προτίθεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για την τιμολόγηση των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Τα κριτήρια όμως που φαίνεται πως έχει επιλέξει, βρίσκουν αντίθετους τόσο τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, τους εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν τα ιατρικά μηχανήματα, αλλά και την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων ασθενών, παραπέμπουν στην επιστημονική τεκμηρίωση που εφαρμόζεται στις χώρες του εξωτερικού και επισημαίνουν ότι «η μελέτη που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ» αποδομείται από έγγραφο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η ίδια μελέτη του ΕΟΠΥΥ «επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού» και «καταλήγει σε συμπεράσματα αλά καρτ».
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι πρόεδρο πέντε φορέων εργαστηριακών γιατρών και εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων σε επιστολή τους προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τα «ποιοτικά κριτήρια» που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με έρευνα από εκπροσώπους των εταιριών που παράγουν ιατρικά μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, αλλά και σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
ΠΦΥ για τομογράφους
Το συντονιστικό όργανο των φορέων ΠΦΥ, αναφέρει πως «οι κατασκευάστριες εταιρείες αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία αντιτίθενται στην συλλογιστική και στο αποτέλεσμά της, που χρησιμοποίησε ο ΕΟΠΥΥ για να παρουσιάσει τα ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε έγγραφο που έχει στείλει ήδη στον ΕΟΠΥΥ αποδομεί ουσιαστικά την «μελέτη» που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, έχοντας σίγουρα την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση που καθιστά αδιαμφισβήτητα αξιόπιστη και έγκυρη την γνωμοδότησή της.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μελέτη η οποία καταρτίστηκε από τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να καταλήγει σε αλά καρτ συμπεράσματα, προφασίζεται επιστημονική τεκμηρίωση και επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα στα οποία ήθελε να καταλήξει!
Ζητείται να υπάρξει κατ’ αντιπαράθεση διαβούλευση με τους CEOs ή τους βιοτεχνολόγους των κατασκευαστριών οίκων ιατρικών μηχανημάτων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την ΕΕΑΕ, για την παρουσίαση από πλευράς τους των επιχειρημάτων που καθιστούν αναξιόπιστη την τεκμηρίωση των στελεχών του ΕΟΠΥΥ».
Οι ακτινολόγοι
Αντίστοιχα, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, στην επιστολή της προς την κ. Καρποδίνη, μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών της για τη σύνδεση των ποιοτικών κριτηρίων με την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Οι ακτινολόγοι, σχολιάζοντας τις προτάσεις και τα στατιστικά που τους έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα, επισημαίνουν τα παρακάτω:
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται κατηγοριοποίηση των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας σε απλές και σύνθετες. Χαρακτηρίζουν την κατηγοριοποίηση αυτή ως άστοχη, αδόκιμη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Προτείνεται οριζόντια αντιμετώπιση των κριτηρίων για τις μεθόδους χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πρακτικές που εξασφαλίζουν ποιότητα και αξιοπιστία και οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με τον αριθμό των τομών ενός αξονικού ή την ένταση πεδίου του μαγνητικού τομογράφου.
Τα προτεινόμενα κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογία των μηχανημάτων θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή και η εφαρμογή τους δεν θα οδηγήσει στην επιθυμητή ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες, αλλά θα αποτελέσουν ακόμη ένα λόγο, ώστε οι νέοι ακτινολόγοι να «φλερτάρουν» με τη φυγή τους στο εξωτερικό. Επισημαίνουν τέλος, ότι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε. για τα κριτήρια ποιότητας που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στις προτάσεις του Οργανισμού.
Τόσο το συντονιστικό των φορέων ΠΦΥ, όσο και η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ζητούν συνάντηση με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.