Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο έχει «αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται». Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα είναι σχετικά λίγα.
«Δεν είναι πολύ σαφής αυτή η μελέτη. Άρα δε μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης έτσι, όπως έχουν δοθεί. Είναι μία μελέτη. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, θέλουμε πολλούς πληθυσμούς, θέλουμε διαφορετικά στοιχεία. Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε με ασφάλεια στο τι γίνεται» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τη μελέτη»
Σχετικά με τη υψηλή θνητότητα που παρατηρείται εκτός ΜΕΘ (88,4%), η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η καθυστερημένη άφιξη των ασθενών COVID στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να διασωληνωθούν και να καταλήξουν μέσα σε μισή ώρα.
Επομένως, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ πρέπει να αξιολογηθεί η βαρύτητα του κάθε περιστατικού: π.χ. τι ηλικία ήταν, πότε νοσηλεύτηκε, σε τι κατάσταση βρισκόταν, αν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σχολίασε επίσης το εύρημα της μελέτης ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν σημαντικά αυξημένη όταν υπήρχαν πάνω από 400 διασωληνωμένοι ασθενείς. «Νομίζω είναι ένα στοιχείο που μάλλον δε στοιχειοθετείται» σχολίασε.
Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διακινούνται τα περιστατικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για να μπει ένας ασθενής στη ΜΕΘ είναι μικρός (λιγότερο από μία μέρα)
Η ίδια ανέφερε ότι για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να εξετάσουμε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολλά ακόμη δεδομένα. Απαντώντας στην ερώτηση «εάν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός» και ποιος είχε ενημερωθεί, η κυρία Γκάγκα απάντησε ότι «κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα. Να πω επίσης ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα κάθε μέρα. Αρα η παρακολούθηση, η ενημέρωση και τα διορθωτικά μέτρα είναι συνεχή και καθημερινά».
Οι ενστάσεις Μαγιορκίνη για τη μελέτη
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας σχολιάζοντας τη μελέτη αναφέρθηκε στις ελλείψεις της συγκεκριμένης μελέτης. Αρχικά ανέφερε ότι στη μελέτη δεν αναφέρεται καθόλου πόσοι ήταν εμβολιασμένοι και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια
Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. «Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική. Είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη ανάλυση» σχολίασε.
Τι έδειξε η μελέτη - Πόσοι διασωληνωμένοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ
Κατά τη διάρκεια της μελέτης (1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021), δύο επιδημικά κύματα παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο έφτασε την κορύφωσή του, τον Νοέμβριο του 2020 στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ το 2ο σχετίστηκε με την μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.
Στη μελέτη αναλύθηκαν 6.282 περιπτώσεις που διασωληνώθηκαν εκ των οποίων οι 3.988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς ξόδεψαν μέρος ή όλη την παραμονή τους στο νοσοκομείο σε Μονάδα Εντατικής Θερπαίας (5.971/6282). Μόλις το 5% των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν, δεν μπήκαν στις ΜΕΘ.
Ανάμεσα σε αυτούς που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, 275 (88,4%) πέθαναν σε σύγκριση με τους 3.713 (62,2%) που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τη θνητότητα στους διασωληνωμένους
Βρέθηκε ότι η αύξηση της θνητότητας συνδέεται με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών πάνω από τους 400. Επίσης, η διασωλήνωση έξω από ΜΕΘ συνδέθηκε σημαντικά με τη θνητότητα, όπως και η ηλικία άνω των 60 ετών. Επιπλέον, η αυξημένη θνητότητα συνδέθηκε και με τη διασωλήνωση έξω από την περιοχή της Αττικής, όπως στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας.
Δε βρέθηκε καμία σύνδεση με το φύλο αλλά υπήρχε μικρή αρνητική τάση χρόνου, που δείχνει μία σταδιακά χαμηλότερη θνητότητα, καθώς προχωρούσε η πανδημίας.
Με βάση τα προηγούμενα, από τους 3.988 θανάτους, οι 947 αποδίδονται στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών COVID (≥200), οι 133 στο ότι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ και οι 656 στο ότι νοσηλεύονταν μακριά από την Αττική. Ένα σύνολο 1.535 θανάτων αποδίδονται σε αυτούς τους 3 παράγοντες συνολικά.
Ας σημειωθεί ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στην ηλικία του ασθενή και το συνολικό αριθμό διασωληνωμένων, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για επιλογή ασθενών όταν γεμίζουν με ασθενείς τα νοσοκομεία. Αντίθετα, οι ασθενείς που δεν εισήχθησαν ποτέ σε ΜΕΘ ήταν πιο μεγάλοι κατά μέσο όρο (ενδιάμεση ηλικία 73 έτη έναντι 68 έτη). Επίσης, οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ήταν ελαφρώς νεότεροι από εκείνους στην Αττική και σε άλλες περιοχές (ενδιάμεση ηλικία 67 έτη έναντι 69 έτη).