«Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, αυτό θα είναι ικανό και για την απουσία από τη δουλειά. Με την προϋπόθεση πάντως ότι αυτός που έκανε το rapid είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει το PCR» είπε χαρακτηριστικά.
Οι εμβολιασμένοι δε χρειάζονται PCR
Η κ. Γκάγκα εξήγησε για μία φορά ότι το μοριακό τεστ δε έχει καμία χρησιμότητα για τους εμβολιασμένους, καθώς τα rapid test δε βγαίνουν ψευδώς θετικά. Αντιθέτως, για τους ανεμβολίαστους που θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβλιασμού, χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ.
«Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βγάλει θετικό rapid test χρειάζεται να κάνει PCR για την επιβεβαίωση για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης. Αν κάποιος έχει θετικό rapid test και είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει ήδη πιστοποιητικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν είναι ψευδώς θετικά τα rapid tests, οπότε δεν χρειάζεται να κάνει και PCR» διευκρίνισε η Μίνα Γκάγκα.
Γιατί μπορεί να βγει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR
Σε ορισμένες περιπτώσεις το rapid test βγαίνει αρνητικό και τo PCR θετικό. Αυτό συμβαίνει επειδή, το PCR έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με το rapid test. Επομένως, μπορεί να διαγνώσει τη νόσο ακόμα και στα πρόωρα στάδια της, όταν ακόμα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Ωστόσο, αυτή η χρονική διαφορά είναι πολύ μικρή. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης του PCR και του rapid (δηλαδή του χρόνου που είναι θετική η PCR και αρνητική η rapid στην αρχή της νόσου) είναι μερικές ώρες μέχρι 1 ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη καθώς το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Η καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων από τα μοριακά τεστ μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού από το νοσούντα.