Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών με αντικείμενο τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία.
Με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας οι φαρμακοποιοί έλαβαν «πράσινο φως» να διενεργούν εμβολιασμούς. Μετά τις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διαδικασία πιστοποίησης εμβολιασμών, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες φαρμακοποιοί με επιτυχία, ήρθαν ανακοινώσεις γιατρών, στις οποίες εξέφραζαν τις ενστάσεις τους. Η ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως η χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια αποτελεί ιατρική πράξη.
ΠΙΣ : Ο εμβολιασμός χρειάζεται ιατρική επίβλεψη
Πιο σκληρή ήταν ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γ. Ελευθερίου. «Όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας ο ιατρικός κόσμος ως θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός», αναφέρει ο κ. Ελευθερίου. Δεν διστάζει να κάνει λόγο για «ανάγκη των φαρμακοποιών να θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των φαρμακείων τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών».
Κατά τον Γ.Γ. του ΠΙΣ, ένα εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ασφαλείας. «Είναι απολύτως απαραίτητο ο εμβολιασμός να γίνεται κάτω από ιατρική επίβλεψη καθώς οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών δεν είναι αμελητέες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θανάτους αν δεν υπάρξει άμεση ιατρική φροντίδα», σημειώνει.
Κατά τον κ. Ελευθερίου, ακόμη και η ευρωπαϊκή πρακτική θα πρέπει να υλοποιείται κάτω από συγκεκριμένους όρους και με πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και της ελληνικής νομοθεσίας που επιβάλλουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις και απαγόρευση χορήγησης όλων των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
«Η “πιστοποίηση” μέσω διαδικτύου που οδηγεί σε ποσοστά επιτυχίας στις “εξετάσεις” άνω του 96% μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η έλλειψη εκπαιδεύσεως δεν μπορεί να υποκατασταθεί με online σεμινάριο», υποστηρίζει ο ΓΓ του ΠΙΣ και καλεί τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να ακυρώσει των απόφαση του προκατόχου του. «Σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει σοβαρή ευθύνη για πιθανές επιπλοκές στους εμβολιαζόμενους πολίτες», κλείνει την παρέμβαση του ο κ. Ελευθερίου.
ΠΦΣ : Η ενεργοποίηση των φαρμακοποιών αυξάνει την εμβολιαστική κάλυψη
Ο χαρακτηρισμός των φαρμακοποιών ως βοηθών των ιατρών και συνεργατών από τον Γ.Γ. του ΠΙΣ προκάλεσε επίσης την αντίδραση των φαρμακοποιών. «Οι φαρμακοποιοί δεν είναι βοηθοί των ιατρών, αλλά αποτελούν έναν αναντικατάστατο και διακριτό κρίκο της αλυσίδας επαγγελματιών υγείας ,που αποκλειστικό στόχο έχει τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς», απαντά ο Σεραφείμ Ζήκας, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ και Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζήκα, η τοποθέτηση του κ. Ελευθερίου είναι γεμάτη ανακρίβειες και άλματα λογικής, «γεγονός πολύ δυσάρεστο για κάποιον που θεωρεί εαυτόν ‘’ θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας». Σε μια οργιλή απάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, ξεκαθαρίζει ότι οι φαρμακοποιοί, «σχεδόν σε όλα τα συστήματα υγείας που αξίζει να προσπαθούμε να μιμηθούμε (όσο αυτό είναι εφικτό αν κανείς συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας), θεωρούνται πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ο Π.Ο.Υ τους κατατάσσει επίσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς αστερίσκους, προφανώς εκτιμώντας πως ο κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία είναι σημαντικότερος από την απουσία τους παρά τα όσα επικαλείται ο κύριος Ελευθερίου».
Διευκρινίζει, δε, πως δεν έχει τεθεί θέμα δημόσιας υγείας από τη διενέργεια εμβολιασμού ενηλίκων από φαρμακοποιούς στη διεθνή βιβλιογραφία. «Φαίνεται δε από τις μελέτες ότι η ενεργοποίηση των φαρμακοποιών ειδικά στη διεξαγωγή εποχικού εμβολιασμού, έχει αυξήσει κατακόρυφα την κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επιδημιών αλλά και τις επιπτώσεις από τη νόσο, ανθρωπιστικές και οικονομικές ,για τα συστήματα υγείας», αναφέρει ο κ. Ζήκας.
Κατά τον αντιπρόεδρο του ΠΦΣ, η ανούσια κινδυνολογία του κ. Ελευθερίου δεν στηρίζεται σε πραγματικά και σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα. Απορρίπτει, δε, τις κατηγορίες περί προσπάθειας αύξησης της επισκεψιμότητας στα φαρμακεία μέσω του εποχικού εμβολιασμού και της αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται αντιτετανικό ορό με ή χωρίς εμβόλιο. «Αφενός, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό […] οι ασθενείς ούτως ή άλλως προσέρχονταν με συνταγή για αντιτετανικό ορό από νοσοκομεία ακόμα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, τα οποία κάλυπταν αφιλοκερδώς μια ανάγκη που προέκυπτε από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ και κατά την προ της πιστοποίησης εποχή. Αφετέρου δε οι φαρμακοποιοί, αξιοποιούν τη σημαντική ήδη υπάρχουσα επισκεψιμότητα αλλά και διασπορά των φαρμακείων τους ανά την επικράτεια, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε πρακτικές προφύλαξης της Δημόσιας υγείας , ανάμεσα στις οποίες είναι και ο εποχικός εμβολιασμός», σημειώνει.
Ο κ. Ζήκας εξηγεί ότι η πιστοποίηση έχει ως σκοπό την επικαιροποίηση της γνώσης των φαρμακοποιών όλων των γενεών και όλων των περιοχών της χώρας στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. «Μάλιστα έγινε με την επίβλεψη της Ιατρικής σχολής της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης όπως σε αμέτρητες άλλες χώρες του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή, ο κ. Ζηκας διευκρινίζει ότι ο ΠΦΣ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αυτονόητου, αλλά αναγνωρίζει ότι η αλλαγή αυτής της πρακτικής αφορά ΚΑΙ τους γιατρούς που «συνταγογραφούν» από τηλεφώνου και τους φαρμακοποιούς που « εκτελούν» αυτές τις εντολές και το σύστημα υγείας που δημιουργεί συνεχώς κενά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών». Εκτιμά, δε, ότι η λύση αυτού του θέματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ρεαλιστικό σχεδιασμό με ξεκάθαρες διαδικασίες για όλους τους εμπλεκόμενους. «Ως ΠΦΣ είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη συζήτηση με προτάσεις ,ώστε να λυθούν όλες αυτές οι δυσλειτουργίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια κάθε φορά για να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα ,προς χάριν συνδικαλιστικής σπέκουλας εσωτερικής κατανάλωσης», σημειώνει.