Η αναλυτική λίστα του Αυστριακού HTA, περιλαμβάνει 79 εμβόλια και περίπου 155 φάρμακα που μελετώνται αυτή την περίοδο σε ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για να συνδράμουν στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, όπως έγραψε το News4Health.
Όπως εξήγησε η κ. Μπακοπούλου, όμως, αυτός ο αριθμός αποτυπώνει τις ερευνητικές προσπάθειες αυτής της περιόδου, που δεν αποκλείεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς μελέτες προστίθενται διαρκώς.
Σύμφωνα πάντως με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής, Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής & Έδρα UNESCO, Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής Α' Παιδιατρικής Κλινική ΕΚΠΑ, αναμένεται να δούμε κάποιο φάρμακο να «περάσει πρώτο τον τερματισμό» και να πάρει το «πράσινο φως» για κυκλοφορία, καθώς οι περισσότερες θεραπείες ήδη κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων.
Ειδικά φάρμακα όπως η χλωροκίνη και υδροξυχλωροκινη είναι κλασικά φάρμακα, γνωστά και δοκιμασμένα, ειδικά στο πεδίο της ασφάλειας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπακοπούλου.
Εμβόλια
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, οι περισσότερες μελέτες είναι σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή είναι στο εργαστήριο και εξετάζονται σε πειραματόζωα για την αποτελεσματικότητα, την τοξικότητα και τη φαρμακοκινητική τους, διευκρίνισε η κ. Μπακοπούλου.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 79 μελέτες για εμβόλια παγκοσμίως, αλλά μόνο δύο εξ αυτών είναι σε Φάση Ι, στις οποίες τα εμβόλια χορηγούνται σε μικρό αριθμό εθελοντών, μεταξύ 20 και 100 άτομα.
Εξηγώντας τα ερευνητικά στάδια, η κ. Μπακοπούλου ανέφερε πως στις κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙ, το σκεύασμα χορηγείται σε εκατοντάδες εθελοντές πιθανόν με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτού που επιδιώκει να θεραπεύσει, αν μιλάμε για φάρμακο, ενώ στη Φάση ΙΙΙ οι μελέτες συνήθως έχουν χιλιάδες εθελοντές, όπου αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα εμβολίου ή φαρμάκου και αποσαφηνίζεται η ασφάλεια.
Τα δύο εμβόλια που «ηγούνται» της κούρσας σύμφωνα με τους Αυστριακούς είναι αυτά που βρίσκονται σε Φάση 1, της Moderna Therapeutics, που βρίσκεται σε κλινική μελέτη Φάσης Ι, με 45 υγιείς συμμετέχοντες, και της CanSino Biological Inc. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογιών του Πεκίνου. Σύμφωνα με τις 2 αυτές εταιρείες οι κλινικές τους μελέτες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2022.
Συνήθως από επιτυχημένη ερευνητική προσπάθεια εμβόλιο χρειάζεται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για να αναπτυχθεί και να κυκλοφορήσει.
Η περίπτωση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Μάλλον προβληματισμένη εμφανίστηκε η κ. Μπακοπούλου αναφερόμενη στο εμβόλιο που επιδιώκει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο σύμφωνα με τον Αυστριακό HTA είναι σε προκλινική φάση.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως θα περάσει σε Φάση Ι στις επόμενες 2 εβδομάδες και υποστηρίζουν πως θα είναι έτοιμο για χορήγηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!
«Συνήθως απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για αν εξεταστεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου σε βάθος χρόνου», ανέφερε η κ. Μπακόπουλου. Εξήγησε, όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει τη μεθοδολογία, αν στόχος να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενός εμβολίου. Εθελοντές, στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο, εκτίθενται στον ιό για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα τη ανοσοποίησης.
Πρέπει όμως να πληρούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά : να πρόκειται για πλήρως υγιή άτομα, ενημερωμένα για τη διαδικασία και οι επιστήμονες να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανή νόσηση από τον ιό και τις όποιες επιπλοκές, να αναλάβουν κόστος και ευθύνες.
Βέβαια, η κ. Μπακόπουλου εκτίμησε πως εγείρονται θέματα ηθικής και δεοντολογίας.
Φάρμακα
«Έχουμε αρκετά υποσχόμενες θεραπείες, με μελέτες να αναμένεται εξάγουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα εντός του καλοκαιριού», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής HTA.
Για τις υπό ανάπτυξη θεραπείες, το σύνολο των κλινικών μελετών που είναι σε εξέλιξη είναι 264 και αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα αντιικά φάρμακα.
Ειδικότερα, θεραπεία για τον HIV εξετάζεται σε 18 μελέτες, 5 εκ των οποίων αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, η φαβιπιραβίρη δοκιμάζεται σε 5 κλινικές μελέτες, οι 4 εκτιμάται ότι θα έχουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, αλλά και η ραμντεσιβίρη που τα πρώτα αποτελέσματα από 4 κλινικές μελέτες αναμένονται μετά το Μάιο.
Σε ό,τι αφορά ανοσοτροποιητικές θεραπείες, οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε μονοκλωνικά αντισώματα (23 στο σύνολο), αλλά επίσης το καλοκαίρι θα δώσουν τα πρώτα δεδομένα.
Ακόμη, 28 μελέτες εξετάζουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, αλλά αυτές είναι έρευνες θα αργήσουν να δώσουν αποτελέσματα, όπως άλλωστε εκτίμησε η κ. Μπακοπούλου ότι θα γίνει και με τις περίπου 32 μελέτες που εξετάζουν τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού.
Τέλος, 10 μελέτες, που βρίσκονται σε κλινική φάση, εξετάζουν τη χρήση πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει σε ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19, ενώ άλλες 7 είναι σε προκλινικό στάδιο.