Στην εκπόνηση, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας. Το ΕΣΥ τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα, ενώ ορίστηκαν και τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, με την υλοποίηση υπό το συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεων ετοιμότητας.
«Βλέπετε ήδη ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει το εθνικό σύστημα υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε να συνεχίσει να αντέχει», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
ΜΕΘ και Νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια παρά τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ, τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέες κλίνες ΜΕΘ. Ειδικότερα, ενώ πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, στην πορεία προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης.
«Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες», προσέθεσς. Κατά τον κ. Κικίλια 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ ενώ από τον ιδιωτικό τομέα έχουν προστεθεί άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ. Επιπλέον, έχουν προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Σε αυτούς τους αριθμούς προστίθεται και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού. «Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μια φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη».
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε και το νοσοκομείο Παμμακάριστος με 60 κλίνες, τις πτέρυγες στο Αγ. Βαρβάρα με 56 κλίνες, καθώς και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, τα οποία θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.
Προσλήψεις και προμήθειες
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 909 επαγγελματίες υγείας, δηλαδή 176 γιατροί, καθώς και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Επιπλέον, έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις. Πρόκειται για 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, των οποίων οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 10ημέρου.
«Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας. Και όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Σε ότι έχει να κάνει με τις προμήθειες, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε τις διαδικασίες προμηθειών αναλώσιμων, μέσων ατομικής προστασίας και λοιπών υλικών, μέσα από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
«Όμως, όπως γνωρίζετε, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη τον τελευταίο μήνα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Ήδη ένα κομμάτι του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει ναυλώσει cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα που έχουν φέρει και θα φέρει στην χώρα μας το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για την προσέλκυση εθελοντών για την ενίσχυση του συστήματος. «Για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας. Έχει ανέβει στο σάιτ του υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει ο όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη. Είναι η στιγμή, όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης, που είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.