Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη τήρησης από όλους όσοι εργάζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των βασικών μέτρων προστασίας, η Ειδική Υπηρεσία Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής. Με σχετική ενημερωτική επιστολή η προϊσταμενη της Υπηρεσίας, υπενθυμίζει ενόψει της επανόδου στη Βουλή μετά την περίοδο των θερινών διακοπών, τους βασικούς κανόνες για την προστασία όλων από τον κορονοϊό, ενώ δίνει οδηγίες για όσους εμφανίσουν συμπτώματα, έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή επέστρεψαν από επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, λοιπόν θυμίζει πως πρέπει να:
- Τηρούνται αποστάσεις (τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων) από όλους. Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό (εντός και εκτός Βουλής) και τις μετακινήσεις στα διάφορα γραφεία του Κοινοβουλίου.
- Διατηρούνται καθαρά τα χέρια και μακριά από το πρόσωπο, πλένοντας τα συχνά ή εναλλακτικά χρησιμοποιώντας κατάλληλο αντισηπτικό. Υπογραμμίζεται πως πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα επιφανειών ή η χρήση μη ατομικών ειδών, όπως στυλό και άλλα είδη γραφείου.
- Ορθή χρήση μάσκας. Υπενθυμίζεται, δε, πως η χρήση μάσκας έχει καταστεί πλέον υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (ασανσέρ και γκαράζ συμπεριμβανομένων) και προτείνεται και για τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συρροή ατόμων.
Ωστόσο, προτείνεται και να:
- Αερίζονται καλά όλοι οι χώροι.
- Στην εμφάνιση πυρετού ή του παραμικρού συμπτώματος ίωσης, όπως βήχας, δύσπνοιας, πονόλαιμος, διαταραχή γεύσης-όσφρησης, εμετός-διάρροια, μυαλγία, το άτομο θα πρέπει να παραμείνει σπίτι του και να επικοινωνήσει με το ιατρείο της Υπηρεσίας.
- Στην περίπτωση επαφής τις τελευταίες μέρες με κρούσμα το άτομο δεν θα πρέπει να μεταβαίνει στη Βουλή αλλά να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία ή τον ΕΟΔΥ.
- Αλλά και αν επέστρεψε κάποιος από περιοχή με πολλά κρούσματα (όπως από τις περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, από τους δήμους Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω, Νησιών των Κυκλάδων), ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, δεν θα πρέπει να επιστρέφει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και επικοινωνεί για οδηγίες με το ιατρείο της Ειδικής Υπηρεσίας.
Στις οδηγίες διευκρινίζεται ότι είναι σημαντική και η ενεργή φροντίδα της υγείας, με καλή διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο, επαρκή ύπνο, περπάτημα ή άλλη άσκηση και σύντομη έκθεση στον ήλιο, περίπου ένα τέταρτο καθημερινά, εκτός και αν έχουμε άλλη σύσταση από τον θεράποντα ιατρό. Αν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά θα πρέπει να ληφθεί με τη σύσταση του θεράποντα ιατρού κατάλληλο συμπλήρωμα. Όσοι πάσουν από χρόνια νοσήματα δεν πρέπει να διακόπτεται η λήψη της χρόνιας αγωγής.