Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό θα επιτρέπει σε κάθε πολίτης να γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του, όπως ανέφερε και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά.
Η Επιτροπή Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό το Νίκο Χαρδαλιά, συστάθηκε με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων και κανόνων που εφαρμόζονται ανά επίπεδο συναγερμού, αλλά και την κατηγοριοποίηση των περιοχών σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί η επιδημιολογική πορεία του συνόλου των περιοχών της χώρας και θα αξιολογηθεί κατά πόσο κάποιες από αυτές τις περιοχές θα χρειαστεί να αλλάξουν επίπεδο συναγερμού, είτε επειδή ο κορονοϊός υποχωρεί είτε γιατί η διασπορά του στις κοινότητες παραμένει σε επίπεδα, που επιβάλουν αναβάθμιση του επιπέδου.
Εκτιμάται πως η συζήτηση σήμερα δεν θα επεκταθεί σε αναπροσαρμογή ή λήψη νέων μέτρων, αν και η εν λόγω Επιτροπή έχει και σχετική αρμοδιότητα.
Πάντως, η συγκεκριμένη Επιτροπή τουτ Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19 αναμένεται να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, αν όχι συχνότερα αν χρειαστεί.
Θυμίζουμε πως ο χάρτης είναιι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες. Προβλέπονται τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων και ότι η υγειονομική εικόνα κάθε μιας από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αξιολογείται προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο συναγερμού στο οποίο βρίσκεται.
Ο χάρτης περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο., όπως ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
Πρώτον. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα.
Δεύτερον. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες.
Από την 01:00 ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 00:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τρίτον. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
Τέταρτον. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Πέμπτον. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
Έκτον. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Και έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια και για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και επίπεδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.